Som en uppvärmning inför årets riktiga Nobelpris hyllas nu den forskning som kanske inte är riktigt lika viktig för mänsklighetens framgångar. Ig Nobelpriset har delats ut sedan 1991 och har undertiteln ”bedrifter som får folk att skratta, och sedan tänka efter”.
Reproduktion
För sitt arbete inom reproduktionsforskning belönas Ahmed Shafik postumt med det alternativa Nobelpriset. Mer ingående, han har klätt 75 råttor i byxor för att se vilket material som mest påverkar deras sexuella aktivitet och reproduktion.
Vet inte om det är värt att gå in närmare på Shafiks forskning, för bilden av råttor i byxor för mest tankarna till Stuart Little. Eller mössen Jack och Gus från Askungen, som i och för sig inte bar byxor alls. Hoppas inte jag har besudlat era barndomsminnen alltför mycket genom att dela med mig av bilden som fastnade på min näthinna.
Läs också: Hur avkokar man ett ägg och varför kissar alla djur lika snabbt? Här är årets alternativa Nobelpris.
Vilka byxor ska man undvika då för att sexualdriften inte ska försämras? Skippa polyester enligt rapporten från experimenten som utfördes redan 1993. Materialet tycks framställa elektrostatiska fält som enligt forskarna råttornas minskades sexuella aktivitet. Utan att dra på några större växlar så ser man faktiskt att antalet födda barn gick ner något – men betoning på något - mellan åren 1976 och 1985, då polyesterbyxor var ett vanligt förekommande plagg. Kan det ha varit byxornas fel?
Ekonomipriset

Tre personer får i år dela på detta pris, Mark Avis, Sarah Forbes och Shelagh Ferguson. Deras forskning tillhör den del av den akademiska världen som jag kanske aldrig kommer att förstå. Men fångar också något mycket grundläggande inom forskning: undrar man något, ta reda på det.
För tydligen har de i sin studie lyckats beskriva hur personligheten hos olika stenar uppfattas, ur ett marknadsföringsperspektiv.
Nu var det inte så att trion på allvar trodde att stenar har personlighet. Kom ihåg, detta var innan filmsuccén Frost och de superfina stentrollen. Men vid närmare eftertanke borde de ha känt till Rockbiters från Den oändliga historien. Hur som helst. Deras poäng var snarare att kritiskt granska en metod som används för att mäta så kallade brand personalities, varumärkespersonligheter.
Bohusläns röda granit har alltid tilltalat mig. Kanske på grund av dess varma, runda personlighet.
Fysikpriset
En av studierna som ligger till grund för årets pris har det fantastiska namnet "En oväntad fördel med vitheten hos hästar." Känns inte det väldigt mycket som en bok av Paulo Coelho? Men den toppas av rubriken på studie nummer två: "Ekologiska fällor för trollsländor på kyrkogårdar". Detta är fritt översatt från engelska av undertecknad.
Läs också: ”De flesta Nobelpristagare är helt vanliga människor”
För det visar sig att trollsländor är naturen gothrockare. De dras till mörka färger. Vad mer behöver man veta om trollsländor egentligen? Forskargruppen bakom upptäckten består av: Gábor Horváth, Miklós Blahó, György Kriska, Ramón Hegedüs, Balázs Gerics, Róbert Farkas, Susanne Åkesson, Péter Malik, och Hansruedi Wildermuth
Kemipriset
Ingen har missat uppståndelsen kring Volkswagen och deras, vad ska vi kalla det? Miljöfusk sammanfattar nog historien rätt bra. Nu hyllas biltillverkaren av organisationen bakom det alternativa Nobelpriset för att de: ”löst problemet med allt för stora utsläpp av föroreningar genom automatiskt producera minska utsläppen när bilarna testas.
Vår kollega på Infoworld kommenterar utnämningen på ett exemplariskt sätt.
”Om jag var Volkswagen skulle jag säga så här: Alltså, vi testar bara bättre utläppskontroller riktigt, riktigt, selektivt. Och det råkar bara vara varje gång ni testar våra bilar”.
Medicinpriset

Forskningskategorin detta-låter-supertramsigt-men-är-säkert-superviktigt har fått ytterligare medlem. Christoph Helmchen, Carina Palzer, Thomas Münte, Silke Anders och Andreas Sprenger får priset för upptäckten att om det kliar på höger kroppshalva, kan du bli av med kliandet om du tittar i en spegel och kliar dig på vänster kroppshalva. Va? Nej, det kan ju inte funka. Och om det kliar mitt på ryggen, ska jag klia mig på bröstkorgen då? Människokroppen är sannerligen en märklig skapelse.
Psykologi
Lögnhalsar som ljuger, kan vi lita på dem? Vinnarna i denna kategori vann priset för att de frågade 1 000 lögnare om hur ofta de ljög, och sen skulle avgöra om det gick att lita på svaren.
Grejen är bara att forskarna också ljög: de frågade tio personer samma fråga hundra gånger. Sen drog de till Aruba för resten av pengarna. Frågan om det kom en studie på deras egna lögner framkommer inte.
Alla årets vinnare finns listade på IG Nobels webbsida.