Vi gillar att chatta. Textmeddelanden i form av vanliga sms är på väg bort. Google som gärna vill ha ett finger med i allt vi gör i vår vardag har nu också lanserat sin egen chatt-app, Allo. Som självklart också är tätt knuten till Googles andra tjänster, som Google Assistant.

Läs också: Whatsapp släpper på integriteten – delar dina data med Facebook

Frid och fröjd, inte ett moln på himlen? Nej, inte om du frågar Edward Snowden. Det är ingen hemlighet att visselblåsaren som avslöjade NSA:s massövervakning inte är ett fan av it-jättens app. Nu uppmanar han folk att radera appen helt och aldrig använda den överhuvudtaget, eftersom Google hör och ser allt man gör. En tweet löd:

”Vad är Allo? En Google-app som sparar varenda meddelande du någonsin skickar och gör dem tillgängliga för polisen om de frågar.”

Allo presenterades i våras och började rullas ut tidigare i veckan. Varandes en produkt av sin tid kretsar hela appen kring smart teknik och maskininlärning. Den fångar upp allt som skrivs, sparar informationen och använder den för att förbättra sig själv. Och det är där problemet uppstår.

För det innebär nämligen att chattkonversationerna lagras på obestämd tid på Googles servrar. Oavsett hur lång tid som går kan Google gå tillbaka och ta del av data från användarnas konversationer. Till en början var det sagt att informationen skulle lagras tillfälligt, skriver The Independent. Vilket också skulle minska riskerna vid ett eventuellt intrång och bevara ett visst mått av användarnas integritet.

Men icke. När tjänsten nu finns tillgänglig verkar det som de ambitionerna är som bortblåsta. Informationen ska istället användas för att förbättra tjänsten, som att förse användarna med snabbare svar. Appen kommer kunna ta del av konversationer och försöka lista ut hur människor pratar med varandra. För att i förlängningen föreslå vad man ska säga till sina vänner.

Möjligen skulle det inte heller stanna där. Data skulle kunna användas för att rikta annonser till användaren vid senare tillfälle. Information som i flera fall säkerligen kan vara väldigt personlig, och som vi kanske inte vill dela med oss av.

Läs också: Allo, allo – nu kommer Googles nya chatt-app lastad med AI

Ytterligare en nivå av denna datalagring är delning med myndigheterna. Sparas data kan polisen komma åt konversationerna, om de fått tillstånd från en åklagare.

I en serie tweets riktade Edward Snowden ett antal kängor åt Googles håll. Men det är inte första gången han kritiserar chatt-appen. Redan i våras kallade kan Allo farlig eftersom användarna aktivt måste välja att kryptera sina konversationer.

Google säger att det ger användarna valmöjligheter, transparens och kontroll. Likaså säger det att användarna själva kan radera enskilda meddelanden eller hela konversationer. Åtgärder som inte räcker hela vägen enligt världens mest välkände visselblåsare.