Mirakelmaterialet grafen väntas revolutionera samhället. Och nu har forskarna tagit ett steg närmare att kunna implantera det supertunna kolbaserade materialet. Och med supertunt så är det verkligen supertunt som menas, det är inte mer än en atom tjockt.

Med ny teknik är det lätt att låta fantasin sväva iväg. Och grafen är ett sådant område som skulle kunna göra oss till supermänniskor, livs levande Robocops.

Eller ett mer realistiskt scenario: vi skulle kunna lära känna vårt inre bättre och ta våra mediciner på ett bättre sätt.

Läs också: Därför är ditt öga nästa kroppsdel att utrustas med teknik

Inom biotekniken har man länge kikat på hur substansen ska kunna integreras med människans hud, men har hittills gått bet. Varför? Främst på grund av värme. Men nu tror sig forskare vid MIT och ett universitet i Peking ha hittat en lösning i form av vatten, skriver Techcrunch.

När grafen förses med energi blir det varmt och omkringliggande vävnader kan brännas. Genom att bygga ett lager mellan grafenet och vävnaden kan celler stoppas från att brännas sönder. Modellen kallar de för sandwich-modellen, där grafen och människans hud utgör smörgåsen och vattnet pålägget.

Att de kikade närmare på just vatten är inte så konstigt, vatten finns över allt i våra kroppar.

”Och det yttre skiktet av ett membran kommer alltid vilja interagera med vatten, så det går inte ta bort det helt. Därför tog vi fram sandwich-modellen för grafen, vatten och membran som är ett kristallklart system som låter oss se den termiska ledningsförmågan mellan de här två materialen”, säger forskaren Zhao Qin till nyhetssajten.

Läs också: Ouch! Nu ska robotarna lära sig känna smärta

I vissa lägen kan det dock vara bra att celler förstörs, som cancerceller. Men genom att variera tjockleken på vattenlagret kan forskarna kontrollera värmen i grafenet. Vilket också kan ändras beroende på hur materialet är uppbyggt, olika versioner attraherar vattenmolekylerna på olika sätt.