Stängs en möjlig väg för att få tag på piratkopierad musik, dröjer det inte länge innan en annan öppnas. Nu planerar skivbolag i både USA och Storbritannien att vidta åtgärder för att få stopp på ett växande problem, streamripping. En tysk man stäms nu av de amerikanska bolagen för intrång i upphovsrätten, skriver IDG News.

Läs också: Google gör som Facebook: dödar kakorna och spårar dig överallt, hela tiden

Vad det hela handlar om är en tjänst där användaren kan göra om strömmat innehåll till nedladdningsbara filer. Något som musikindustrin inte ser på med blida ögon. Och dessutom något som i USA ska ha ökat med 50 procent mellan 2013 och 2015. Den misstänkte mannen påstås tillhandahållit tekniken och skulle därmed vara skyldig till att, utan tillstånd, ha kopierat musik från Youtube.

Sajten Youtube-mp3, YTMP3, uppges ha 60 miljoner unika användare varje månad och enligt anmälan gör de om videoklippets ljudspår till en mp3-fil som sparas på sajtens servrar. Filerna kan därefter laddas ner till användarens dator, surfplatta eller telefon. Helt utan rättighetsinnehavares tillstånd. Det enda som behövs är klippets url. På sajten skriver de själva att hela konverteringsprocessen äger rum i deras infrastruktur, vilket ska skilja dem från andra liknande tjänster. Även skivbolag i Storbritannien står redo att vidta liknande åtgärder som de amerikanska kollegorna.

Läs också: Filmbolag pekar ut Ubuntu Linux som piratkopia av Transformers – och Google lyssnar

Men det är inte utan kritik som processen nu tar sin början. Electronic Frontier Foundation anklagar musikbranschen för att försöka lägga makten över internets grundläggande infrastruktur i sina egna händer. Detta eftersom bolagen kräver att internetoperatörer ska blockera tillgången till YTMP3 och liknande tjänster.

Sajtens företrädare har inte varit tillgänglig för en kommentar.