Mediatek har släppt kortdatorn X20 Development Board som bjuder på imponerande specifikationer. Den är försedd med Mediateks processor X20 som har tio processorkärnor som är organiserade i tre konstellationer, två med fyra kärnor och en med två. Det handlar om olika snabba Arm-processorkärnor.

Tanken är inte att blåsa på med alla tio kärnorna samtidigt, utan att använda kärnor som passar de uppgifter som ska utföras, beroende på prestandakrav.

Läs också: Se upp Raspberry Pi Zero! Nya Orange Pi kostar en hundring och har wifi

Vi hittar även grafikprocessorn Mali-T880 som ska klara av att både spela in och upp 4k-video. Minnet är på två GB och det finns 8 GB flashdisk, wi-fi, 3 usb-portar, läsare för micro sd-kort, hdmi-port , samt diverse ytterligare expansionsmöjligheter.

Operativsystemet som körs är Android 6.0. X20 Development Board finns att köpa för 199 dollar, cirka 1 700 kronor, plus frakt. Men i skrivande stund är det ”slut i lagret”.

Det går att tänka sig åtskilliga användningsområden för Mediateks kortdator, till exempel som ett snabbt alternativ till Raspberry Pi i största allmänhet, utvecklingsplattform för mobilappar och bas för en Android-pc. Eller som hjärnan i robotar, drönare och andra apparater. Även branschlösningar är tänkbara, som hårdvara i kassasystem och medicinsk utrustning, skriver IDG News.

Läs också: En tusenlapp för Raspberry Pi-utmanare som klarar Windows 10

– Vi vill att processorn X20 ska användas mer i mobila enheter och kortdatorn kommer att bidra till det, säger Stephane Le Provost, teknikchef på Mediatek i USA.