Livslängden på en modern dator är i runda slängar fem till åtta år. En del håller säkerligen längre om de är väl omhändertagna. Men de flesta ligger nog i lä jämfört med bilverkstaden i polska staden Gdansk. Och ni – eller vi – som alltid kräver det snabbaste, senaste och häftigaste kanske har lite att lära.

De använder fortfarande en Commodore 64, en 25 år gammal Commodore 64!

Bilden som snurrat runt på olika forum har bland annat dykt upp på en fan-sida tillägnad tillverkaren Commodore på Facebook. Enligt inlägget har ägarna av verkstaden använt datorn för att sköta balansering av drivaxlar, och den ska ha fungerat utan några större problem sedan de köpte den.

Läs också: Ny bok samlar den bästa grafiken från Commodore 64

Det hör inte till ovanligheten att småföretag kör gammal, och föråldrad, teknik. Med stämmer denna historia så är det något i hästväg. Att döma av bilden har livet i bilverkstaden satt sina spår, en rejäl upputsning hade nog inte suttit fel. Men samtidigt är det kanske en del av charmen och berättelsen.

Commodore 64 kom ut på marknaden 1982 och var, eller i detta fall är, utrustad med 64 kilobyte minne, en processor på 1MHz och 16-färgers grafikkort. Uppenbarligen krävs det inte alltid så mycket mer än så.