Försäljningen av de påstådda NSA-verktygen har inte gått riktigt som tjuvarna tänkt sig. Just nu pågår auktionen av cybervapen som ska ha stulits från den amerikanska underrättelsetjänsten. Men den anonyma hackargruppen Shadow Brokers ser inte ut att göra så mycket pengar på stölden som de hade hoppats. I ett blogginlägg beklagar de sig över bristen på uppmärksamhet och intresse. Och, gissningsvis, bristen på pengar.
Senaste budet ligger på ungefär 7 800 kronor, eller 1,5 bitcoin eftersom det är den efterfrågade betalningsmetoden. Flera av buden ska enligt IDG News dock vara betydligt lägre och tar sig inte ens upp till tio kronor. Man får ju förstå att det inte gör tjuvarna så glada.
Det var i somras som ligan började sälja ut cybervapnen till högstbjudande. Cybervapen som gruppen hävdade tillhörde den amerikanska underrättelsetjänsten NSA. Själva intrånget ska ha skett hos Equation Group, en hackergrupp som sägs tillhöra NSA.
Läs också: Slarv blev jackpott för ryska hackare – så tros de ha stulit NSA:s hemliga cybervapen
Samtidigt som de la ut stöldgodset till auktion ville Shadow Brokers också visa upp bevis på sin bedrift. Ett antal filer lades upp på Github, men försvann kort därefter. Dock inte utan att de fått spridning på internet. Säkerhetsexpert som granskade verktygen kom fram till att de faktiskt fungerade och bland annat kunde användas för att utnyttja sårbarheter i brandväggar och routrar från Cisco, Juniper Network och Fortinet. Verktyg som troligen är värda en mindre förmögenhet, enligt experterna.
Och en förmögenhet är vad hackarna vill ha. Men misstankarna finns att auktionen bara är en dimridå. I ett uttalande ha gruppen sagt att de hoppas få en miljon bitcoins i utbyte mot att de läcker alla stulna verktyg. En miljon bitcoins motsvara dryga fem miljarder kronor. Att auktionen överhuvudtaget går till som den gör, en öppen auktion på nätet, ska tillhöra ovanligheterna.
Läs också: Säkerhetsexperten om Snowden-filmen: Orealistiska scener och inga nya svar
Verktygen som ligger uppe för budgivning sägs kunna utnyttja sårbarheter i Microsoft, Linux och flera mobila enheter. Men frågan om de verkligen är från NSA snurrar fortfarande. Hackarna säger det, men att döma av de uteblivna miljonerna tycks ingen riktigt tro dem.