Ett fyra år gammalt fildelningsärende har i dag fått ett avslut. Den person som sedan 2012 varit misstänkt för att ligga bakom torrentsajten Swepiracy dömdes i dag i Norrköpings tingsrätt till villkorlig dom och 100 timmars samhällstjänst. Den i dag 25-årige mannen ska också betala sammanlagt 1,7 miljoner i skadestånd.
– Jag har varit i kontakt med min klient och vi kommer att överklaga både skuldfrågan och skadeståndsfrågan. Han tycker att tingsrätten hamnar för högt med skadeståndet. I skuldfrågan säger han att han saknade uppsåt och yrkar på att frikännas. Vi yrkar också på att skadeståndsfrågan ska ogillas, säger mannens försvarare, advokat Per E Samuelsson.
Läs också: Filmbolag pekar ut Ubuntu Linux som piratkopia av Transformers – och Google lyssnar
I februari 2012 slog holländsk polis till mot torrentsajten Swepiracys servrar. Inte långt därefter greps en man misstänkt för att ha drivit trackern. Det var den nu dömde i dag 25-årige mannen hemmahörande i Östergötland. Brottsmålet har kretsat kring de 27 filmer som mellan mars 2011 och februari 2012 gjordes tillgängliga på sajten, där bland annat titlar som Kommissarie Späck och Till det som är vackert återfanns.
Det som gjort att fallet stuckit ut är däremot inte antalet filmer som tillgängliggjorts utan det skadestånd som Rättighetsalliansen lämnade in i början av året. De krävde 25-åringen på 24,9 miljoner kronor i ersättning för att han möjliggjort att filmen Åsa-Nisse: Wälkom to Knohult fildelats.
Det var produktionsbolaget Nordisk Film som parallellt med brottsmålet drivit ett enskilt anspråk, som rättighetsägare till Åsa-Nisse-filmen. Deras krav byggde på bland annat utebliven vinst, marknadsstörning och en hypotetisk licensavgift, totalt närmare 25 miljoner. Något som från enligt försvaret helt saknade förankring. Inte heller tingsrätten ansåg att beräkningar för skadeståndet var att se som rimliga.
Sammantaget döms mannen att betala 1,3 miljoner kronor, jämte ränta, till Nordisk Film. En avsevärt mycket minde summa än de från början krävde. Dessutom ska ytterligare 400 000 kronor förverkas från hans konto och tillfalla staten, för ersättning som mottagits i samband med brott.
Läs också: Nu får svenska fildelare skadeståndskrav i brevlådan – 2000 kronor för en film
Åklagaren drev i rätten linjen att mannen genom att ha administrerat tjänsten, finansierat och administrerat internetuppkopplingen, hanterat donationer och hanterat fildelningsnätverket därmed hade gjort sig skyldig till intrång i upphovsrätten. En åsikt som delades av Norrköpings tingsrätt. Uppgifter som styrkts via de beslag som gjordes vintern 2012 där bland annat inloggningsuppgifter, program och adresser hittades. Samt betalningar via betaltjänsten Paypal.
Han ska inte själv ha laddat upp de aktuella filmerna utan bara tillhandahållit tjänsten. Och enligt honom själv ska han inte varit medveten om vad det var för material som länkades till på Swepiracy. Det fann tingsrätten inte trovärdigt, då 25-åringen var med redan från start och tjänstens namn i sig talar för vilken verksamhet som ägde rum.
Parterna har till den 1 november på sig att överklaga domen.
Henrik Pontén, jurist på Rättighetalliansen, har företrätt Nordisk Film under förhandlingarna och han säger till IDG.se att de troligen kommer att överklaga.
– 1,3 miljoner kronor är trots allt ett mycket högt belopp. Men vi noterar att tingsrätten inte följer hovrättens praxis på området, gällande hypotetiska licenser som slog fast vid rättegången mot Pirate Bay, säger han.