Spionprogram som filmar dig via webbkameran har uppmärksammats flera gånger de senaste åren. De har fått både Mark Zuckerberg och högt uppsatta FBI-chefer att tejpa över webbkameran.

Men den typen av trojaner har inte varit så effektiva på Mac – förrän nu.

Eftersom Apples datorer har en grön lampa som börjar lysa när den inbyggda webbkameran startar, är det svårt att obemärkt kunna spionera på användarna. Fast det finns ett knep.

Läs också: Så säkrar du företagets data när personalen jobbar mer och mer mobilt

Hackarna kan bygga sina virus så att de inte börjar spela in förrän lampan redan är tänd, skriver Patrick Wardle, tidigare NSA-forskare och idag säkerhetsexpert på Synack, i en rapport.

Viruset väntar alltså tills du självmant startar webbkameran för att exempelvis prata med någon på Skype eller Facetime. Först då börjar det spela in, och kan därmed åka snålskjuts på legitima tjänster.

På det viset klarar du dig visserligen ifrån att bli filmad när du inte är medveten om det. Men å andra sidan kan någon tjuvlyssna på konversationer som borde vara hemliga. Ett annat problem är att det inte hjälper att tejpa för kameran, eftersom hackarna ändå väntar tills dess att du faktiskt vill använda den.

Läs också: Liga stal hackarverktyg från NSA – sura för att ingen vill köpa

Ingen har träffat på virus som använder sig av metoden, men Patrick Wardle har lyckats genomföra den här typen av attacker i testmiljö.

Men det finns redan ett skydd. Patrick Wardle har släppt gratisprogrammet Oversight som undersöker vilka program som vill få åtkomst till kameran. Det körs i bakgrunden, så om du är mitt i ett videosamtal i Skype får du en notifikation om ett annat program försöker komma åt kameran eller mikrofonen.