Androidtrojanen Ghost Push har visat sig vara en av de mest envisa och långlivade. I två år har viruset spridits bland användarna. Och det är rätt många som fortfarande ligger i riskzonen, skriver The Register.

Trojanen kan drabba fem av operativsystemets versioner, fram till Lollipop som släpptes hösten 2014. Och det är enligt säkerhetsföretaget Cheetah Mobile fortfarande 57 procent av alla Androidanvändare som kör den äldre versionen. Senaste upplagorna i Googles godispåse, Marshmallow och Nougat ska inte vara mottagliga för trojanen. Men de står tillsammans bara för tio procent av användarna.

Läs också: Hackare bakom banktrojanen Spyeye dömda till långa fängelsestraff

Spridningen av viruset sker främst via infekterade appar, i de flesta fall utanför appbutiken Google Play. Inte alltför sällan via sajter med pornografiskt innehåll eller vilseledande annonser.

Trojanen kan om den får fäste automatiskt få tillgång till administratörsinställningar och ladda ner mer skadlig kod. Viruset tar över alla system så de inte kan svara och tömmer enheten på batterikraft. Onödiga program aktiveras och den kan också köra igång andra virus. Det är dessutom väldigt svårt att bli av med, även med fabriksåterställning.

Läs också: Apple uppdaterar IOS efter att skurkstater lyckats avlyssna dissidenter

Tipset är, som så många gånger förr, att uppdatera sin telefon till senaste versionen av operativsystemet.