Det som skulle bli Spaniens svar på Iphone kan nu visa sig bara vara en jättestor bluff. Nu riktas anklagelser mot företaget, att deras telefon i själva verket bara är en ombyggd modell från kinesiska Xiaomi.

Företaget lanserade sin telefon, som går under namnet Zetta, i mitten av förra året. På bara ett par veckor fick de ut 1 200 enheter och mot slutet av oktober i år såldes den i 80 butiker runt om i Spanien, skriver spanska nyhetssajten El Pais. Hemligheten låg i priset, en lyxtelefon till priset av en budgetmodell. Ägarna har i intervjuer sagt att deras produkt bland annat har liknande gränssnitt som en Iphone, men är tre gånger billigare.

Läs också: Snart visar Google upp sin Pixel-telefon. Är det pensionsdags för Nexus?

Stämmer anklagelserna beror det låga priset dock inte på ny innovation. I stället ska de ha köpt billiga telefoner, ändrat utseendet och sålt dem till ett betydligt högre pris. Spanska konsumentorganisationen FACUA uppmanar nu ansvariga myndigheter att se närmare på anklagelserna och utreda vad som faktiskt hänt.

Under de två år som företaget sålt telefoner har de släppt tre separata modeller från fabrikerna i regionen Extremadura. Till logga har de valt ett ekollon, med en liten bit borttagen. En hyllning till regionens ekskogar. Men också en tydlig koppling till Apples berömda äpple. Ingen av företagets grundare och ägare har kommenterat anklagelserna. Dock ska deras webbsida ha attackerats och låg under en kortare tid nere.