Vi närmar oss Skynet med raska steg. Googles AI-plattform Deepmind har lärt sig tänka, på sätt och vis.

Istället för att tugga igenom gigantiska mängder data för att lära sig varje tänkbar lösning utantill kan Deepmind nu dra egna slutsatser utifrån vad den redan vet. Lite som vi själva gör.

Läs också: Därför verkar Google gå segrande ur AI-kriget

Ett exempel är ett släktträd som Google matat med en mängd information om vem som ingår i vilka familjer. När Deepmind har den grundkunskapen kan datorn börja göra egna analyser av mer avlägsna släktband. Låter det luddigt? Kolla på videon nedan. 

På samma sätt lärde forskarna Deepmind hur Londons tunnelbanenät fungerar. När datorn väl fått den kunskapen kunde den själv börja planera rutter mellan olika stationer. Det låter kanske inte revolutionerande – det finns gott om appar som klarar av den bedriften. Men Deepmind har inte lärt sig varenda tänkbart alternativ utantill, utan tittar på kartan och drar egna slutsatser.

Läs också: Storbanken SEB utforskar AI – anställer "digital medarbetare"

Deepminds nya plattform är en slags hybrid. Den kan både äta sig igenom enorma databaser, och dra egna slutsatser utifrån sina kunskaper. När Deepmind spöade mänskligheten i det komplexa spelet Go använde datorn bara den förstnämnda metoden. Google kallar tekniken för "differentiable neural computer".

De funktioner som visats upp hittills är inget världsomvälvande. Men det är ett stort kliv mot datorer som lär sig resonera på egen hand, i stället för att ständigt be om råd.