Likt racerförare kräver och önskar kunder, leverantörer och operatörer hela tiden högre hastigheter. Knappt har Svea rikes internetanvändare utrustats med fiberuppkoppling så pratas det redan om ännu snabbare nätverk. Och nu snackar vi gigabit. Att maxa en enskild ledning har visat sig funka bra. Men krångligare blir det när den ledningen ska spridas i ett hyreshus. Men Nokia tror sig ha hittat en lösning, skriver Engadget. 

Tillsammans med koreanska telekombolaget SK Broadband har de utrustat ett flerfamiljshus i Seoul. Fiberoptiken i huset kan leverera aggregerad hastighet upp till 52.5 Gbps. Däremot kan den goda grannsämjan skadas. För det finns ingen garanti att alla kan surfa lika snabbt, bara ett fåtal utvalda i byggnaden fick faktiskt testa på toppnivån. Däremot ökade möjligheterna att på det hela taget komma upp i giga-hastigheter.

Läs också: Fredrik fick pengarna tillbaka av Bredbandsbolaget – efter 11 år

Nokia har använt sig av något som de kallar nästa generations angreppssätt till passiva optiska nätverk. Det fungerar på så sätt att internetleverantörerna kör flera fibertekniker i en enda existerande lina. Vilket betyder att operatörerna inte behöver lägga ner en massa pengar på att uppgradera abonnenterna. Kravet är så klart att fastigheten redan är utrustad med fiber.

Det är inte en tillfällighet att testet genomförts just i Sydkoreas huvudstad. Det är hög folktäthet vilket talar till projektets fördel, och myndigheterna har redan börjat planera för bredband i giga-klass till 2020. Men all utveckling börjar med ett första steg.

Rekordet för världens snabbaste dataöverföring sattes i Storbritannien i februari, och det gick riktigt fort – 1,125 terabit per sekund. Med en sådan uppkoppling skulle det ta ungefär en sekund att ladda ner samtliga avsnitt i alla sju säsonger av tv-serien Game of Thrones, i HD.

Läs också: Här surfar du snabbast i Sverige – och här surfar du i sirap

Men en person som redan vant sig vid hastigheter av den här digniteten är Sigbritt Löthberg som sedan 2007 surfar med 40 Gbit per sekund. För henne är detta gammal skåpmat. Men för alla andra, som inte har en internetlegendar i familjen – Peter Löthberg – så har vi kommit ett steg närmare.