Aktivitetsarmband med syfte att mäta hjärtslag, pulsen eller vår sömn sitter fast och stadigt på vår handled. Men forskare från amerikanska universiteten MIT och Stanford har andra planer för den smarta tekniken som bevakar våra kroppar. Och de är inte alls stillasittande.

Vid en konferens i Tokyo presenterade de Rovables, miniatyrrobotar som kan krypa runt på helt vanliga bomullskläder. De håller sig på plats med hjälp av magnetiska griphjul som klämmer runt tyget. Den är bara några centimeter stor, men är ändå utrustad med både sensorer och artificiell intelligens. Vilket också gör att den delvis fungerar automatiskt. När den är färdig med sin uppgift, kryper den ner i fickan, skriver Recode.

Läs också: Microsoft lät kinesisk lärare ta över svensk mattelektion – via en robot

I studien beskriver forskarna olika tänkbara vardagssituationer där minirobotarna kan användas. Robotarna kan gå från att vara ett armbandsur, till en namnbricka för att sedan fungera som sensor för så väl yttre som inre mätningar. Eller varför inte bygga ihop sig själv till en varningslampa på användarens rygg när hen är ute cyklar.

Robotens rörelser påminner om hur vissa levade organismer kryper fram, likt larver nästan. Än så länge kan den bara röra sig linjärt. Forskarna har inte tagit fram en tillräckligt stark mikroprocessor som kan hantera mer avancerade algoritmer, som krävs för 3d-rörelser. De har tagit fram en modell, men hur den ska se ut i verkligheten är en annan sak.

Läs också: Soundhound släpper AI-högtalare som utmanar Amazon Echo och Google Home

Det inbyggda batteriet håller i ungefär 45 minuter. Men forskarna tänker sig inte att Rovables ska användas hela tiden och då bör batteriet hålla längre. Som all forskning börjar hela resan i ett labb, och där är projektet fortfarande.