Falsk Windows-support har i princip blivit sin egen genre av bedrägeri, och det blir bara värre.

Det klassiska tillvägagångssättet är att du blir uppringd från ett okänt telefonnummer av någon som hävdar att din dator fått en virusinfektion. Fast det kostar en slant, eller så måste du låta personen på tråden fjärrstyra datorn.

Läs också: På tre minuter knäcker hackarna trådlösa möss som marknadsförs som säkra

Men Microsoft-bedragarna har breddat sin portfolio. Istället för att slumpvis ringa runt har de börjat sprida sina telefonnummer via skadlig kod på nätet.

Microsoft själva varnar för ett virus som döpts till Hicurdismos och utger sig för att vara en installationsfil för säkerhetsverktyget Microsoft Security Essentials. Men istället för att skydda datorn mot skadlig kod slänger Hicurdismos upp en falsk blåskärm.

blåskärm
Så här ser en äkta blåskärm ut. Utan telefonnummer.

Den är närapå identisk mot den vanliga blåskärmen, med en viktig skillnad: texten "om du vill lösa problemet via telefon kan du ringa vår support" följt av ett amerikanskt telefonnummer.

Läs också: Virus-infekterade kameror bakom den stora ddos-attacken – kinesisk leverantör erkänner

"Att ringa supportnumret kommer inte att lösa blåskärmen, däremot kan det leda till att du uppmuntras att ladda ner fler virus", konstaterar Microsoft som också påpekar att de aldrig lämnar ut telefonnummer i sina felmeddelanden.