Internt kaos ska ha utbrutit på det amerikanska mjukvaruföretaget Procera Networks, med ett hundratal anställda i Varberg och Malmö, efter att utvecklarna satt ned foten, skriver Forbes.

"Jag vill inte tillbringa resten av livet med att ångra att jag har varit en del av Erdogans galenskap, så jag slutar", ska den svenska utvecklaren Kriss Andsten skrivit i ett internt massmejl den fjärde april i år.

Kriss Andsten, som i ett Facebook-inlägg i dag uppger att han inte kan kommentera händelserna, skriver i mejlet att Procera sålt övervakningssystem till den turkiska regeringen.

"Den korta historien är att vi säljer en lösning för att extrahera användarnamn och lösenord från okrypterad trafik", skrev Kriss Andsten i mejlet som Forbes tagit del av.

Läs också: Virus-infekterade kameror bakom den stora ddos-attacken – kinesisk leverantör erkänner

Procera Networks ska ha slutit ett avtal värt över 50 miljoner kronor för att leverera djup paketinspektion, dpi, till internetoperatören Turk Telekom. Tekniken kan användas för att exempelvis stoppa virus att spridas, men också för att kartlägga användare vilken data användarna tar emot och vilka de kommunicerar med.

Efter beskedet beskrivet en av Proceras anställda för Forbes hur "helvetet bröt loss i Malmö". Läckta dokument och anonyma källor berättar för tidningen hur Turk Telekom bad att få tillgång till kundernas användarnamn, lösenord, ip-adresser och webbhistorik.

Information som sedan ska ha lämnats över till den turkiska regimen.

"Installationen i Turkiet är en storskalig övervakning av befolkningen som sedan skickas rakt in i olika myndigheter", säger en anonym anställd till Forbes.

Läs också: Virus gömda i bilder kan ta över din Iphone eller Mac – uppdatera genast!

Sedan Kriss Andsten skickade sitt internmejl ska ytterligare fem utvecklare lämnat företaget. Men samarbetet med Turk Telekom fortgår, uppger källor inom bolaget.

I ett uttalande till Forbes uppger Procera Networks att de "inte förser någon teknik för övervakning" och att de följer alla lagar och regler.