Alice, Bob och Eve. Visst låter de som trevligare typer än Terminatorfilmernas Skynet? Men låt er inte luras av deras högst ordinära namn. För de tre är egentligen neurala nätverk som helt på egen hand lyckats ta fram en krypteringsmetod.

Det är forskare från Googles djupinlärningsprojekt, Google Brain, som låtit tre ai-system slå sina kloka, om än digitala, huvuden samman. Vi vet redan att forskarna ”utbildat” artificiell intelligens till konstnärer. Men detta är något annat och som kan verka mycket mer skrämmande.

Läs också: Googles robotkompositör har släppt sin första låt och den är inte så bra

De tre ai-personerna tilldelades olika uppgifter. Alice skulle skicka ett hemligt meddelande till Bob, som bara han kunde ta del av. Eves uppdrag var att försöka tjuvlyssna och avkoda meddelandet. Hela experimentet kan jämföras lite med tre studenter som delar med sig av sina anteckningar inför en tenta.

Och resultaten visar att datorer är riktigt bra på att behålla en hemlighet. De tre har lärt sig hur de tillsammans kan skydda meddelanden från obehöriga som vill snoka. Utan att lära sig någon specifik krypteringsalgoritm kunde datorerna ta fram en egen kryptering, med hjälp av maskininlärning, skriver New Scientist.

Alice började med att göra om en vanlig text till fullkomlig rappakalja, som Bob kunde läsa genom att använda en chiffernyckel. Först gick det lite si sådär för de två, Eve listade rätt snabbt ut vad de sa. Men efter ungefär 15 000 försök lyckades Alice ta fram en krypteringsstrategi som Bob kunde låsa upp utan att Eve snappade upp informationen. Visserligen var inte meddelandet mer än 16 bitar långt, 1 och 0, så i stort sett kunde Eve slumpvis gissa sig till varje del och ändå få ett hyfsat resultat. Men det är ändå första gången neurala nätverk lyckas helt på egen hand.

Läs också: Googles nya AI kan lära upp sig själv – utan hjälp från mänskligheten

Forskarna vet inte exakt hur krypteringsmetoden fungerar. Maskininlärning ger en lösning men presenterar inte en förklaring. Vilket också betyder att de inte kan garanterar säkerheten i en kryptering skapad av artificiell intelligens. Således begränsas också användningsområdena.

Därför kan eventuellt oroliga själar känna sig lugna, för än så länge lär maskinerna inte börja prata med varandra i hemlighet.