Har det blivit förbjudet att fota med drönare? 

Nej. Den 21 oktober slog Högsta förvaltningsdomstolen fast att drönare utrustade med kameror omfattas av kameraövervakningslagen.

Det betyder att den som vill filma eller fota med en drönare på "platser dit allmänheten har tillträde" måste ansöka om tillstånd, säger Linnéa Tegernäs som är jurist på Länsstyrelsen Stockholm och sitter i en samverkansgrupp som komma överens om hur länsstyrelserna ska hantera frågan.

– Jag tycker att det varit en ganska missvisande bild i media. Det domen säger är att det är kameraövervakningslagen som ska tillämpas och att man måste ansöka om tillstånd hos länsstyrelsen, säger hon. 

Vilka platser är det?

– Det är alla platser man över huvud taget kan ta sig till, även om det är otillgänglig mark eller mitt ute i skogen, säger Malin Ricknäs som är jurist på Datainspektionen.

Vilka kan få tillstånd från länsstyrelsen?

Många har reagerat på att det i kameraövervakningslagen står att man gör undantag för kameror som används för att bekämpa brott och olyckor – vilket drönare sällan används till. Men det finns inget som säger att kommersiella företag inte kan få tillstånd.

Läs också: Här styr han en drönare med sin gamla Game Boy Classic

Ett företag som exempelvis fotar hus måste visa att de inte kränker någons integritet när de gör det genom att i sin ansökan berätta hur de ska se till att inga människor fotas eller filmas.

– Det kan handla om att man avbryter filmningen om en människa kommer in i bild, och om det ändå skulle komma hända rensar man omedelbart bort alla bilder där människor kommit med på bild, säger Malin Ricknäs.

Måste man ansöka om tillstånd för varje flygtur?

Nej, det går att få generella tillstånd som gäller i hela landet. Men det finns ett problem. Ansökningstiden kommer att bli lång.

– Får vi en ansökan som gäller hela Sverige måste den länsstyrelse som får ansökan skicka ärendet på remiss till alla 290 kommuner, säger Linnéa Tegernäs. 

Hur lång tid tar en ansökan? 

– Det ser lite olika ut på de olika länsstyrelserna. I Stockolm är handläggningstiderna i snitt fyra till fem månaderna när det gäller tillstånd om kameraövervakning och ledningen har inte hittills sagt något om att drönarna ska prioriteras, säger Linnéa Tegernäs.

Får privatpersoner flyga med kameradrönare?

– De som använder en drönare i ren hobbyverksamhet och flyger hemma på gatan där grannar och andra kan komma med i bild kommer att få allra svårast att få ett tillstånd, säger Malin Ricknäs.

Men det finns vissa undantag säger Linnéa Tegernäs på Länsstyrelsen Stockholm.

– Filmning på platser dit allmänheten inte har tillträde. Om man hypotetiskt sett kan filma med en drönare bara över sin egen fastighet i privat syfte faller det helt utanför lagen och man behöver inte ansöka om tillstånd, säger hon. 

Vad gäller för mediebolag?

Flera mediebolag har protesterat mot lagen som de menar hindrar dem i nyhetsarbetet, bland dem Aftonbladet. Även SVT gått ut och sagt att man kommer fortsätta med filmandet som vanligt. Så vad gäller för medier?

– Där finns en grundlag som står över kameraövervakningslagen. Den typen av medier bör titta på om de använder drönarna i en verksamhet som är grundlagsskyddad och i så fall går yttrandefrihetsgrundlagen över kameraövervakningslagen. Men där finns det inget avgörande för vi har inte fått någon sådan prövning till oss, säger Malin Ricknäs på Datainspektionen.

Får man flyga med drönaren om kameran är avstängd?

Nej. Lagen tar ingen hänsyn till det, du behöver tillstånd så fort det sitter en kamera på drönaren.

– Kameraövervakningslagen gäller så fort en kamera är uppsatt, det har därför ingen betydelse för lagens tillämplighet om kameran är på eller avstängd, säger Malin Ricknäs.

Är det sant att reglerna bara gäller svenska företag? 

Det verkar finnas ett kryphål i lagen, vilket bland annat DI Digital och bloggen 360 Media rapporterat om. Kameraövervakningslagen gäller svenska bolag, bolag som är registrerade utanför EU samt EU-bolag som har en filial i Sverige.

Men ett företag från ett annat EU-land som inte har någon etablerad verksamhet i Sverige skulle kunna filma med drönare utan att söka tillstånd.

– Det kan låta konstigt att någon som bedriver verksamhet i Sverige ska följa exempelvis tysk lag. Men så är det, varje land inom EU ska ta ansvar för de som är etablerade i respektive land, säger Datainspektionens enhetschef Nicklas Hjertonsson till DI Digital.

Läs också: Flygbranschen kräver körkort för drönare

Vad händer nu? 

Länsstyrelserna håller på att ta fram en ny ansökningsblankett för alla som vill ha tillstånd att filma med drönare. Den kommer förhoppningsvis att vara klar under november, säger Linnéa Tegersnäs.

Många företag och drönarintresserade har krävt en lagändring, vilket också skulle kunna bli möjligt. Näringsminister Mikael Damberg, S, har sagt att han vill se en snabb lagändring, skriver Altinget.se.

– Vi var nog ganska många som blev lite förvånade över Högsta förvaltningsdomstolens dom. Vi trodde inte att de skulle dra gränsen exakt där, i alla fall hade inte jag de förväntningarna, sa Mikael Damberg under en frågestund i riksdagen i torsdags.

Regeringen har redan sedan tidigare tillsatt en utredning som ska presentera sitt resultat i juni nästa år.