– Vem sköt mig, skriker någon förvirrat från ett av båsen.

Det låter som vilket internetcafé som helst inne på Turnaround VR. Båsen är ockuperade av ett gäng killar i tolvårsåldern på födelsedagskalas som skjuter och skriker på varandra i en virtuell ökenmiljö. De ser imponerade ut när de tar av sig headsetten och går iväg för att runda av kalaset med pizza.

Det är fredag eftermiddag ett par veckor efter att Sveriges första vr-café slog upp portarna i den gamla biografen på Storgatan i Kungsbacka, några mil söder om Göteborg.

– Jag hade i stort sett bestämt mig för att starta det här innan jag ens provat vr själv, berättar Turnarounds grundare Magnus Kindblom.

Läs också: Virtual reality ska revolutionera spelbranschen – hänger det svenska spelundret med?

När han hörde talas om Oculus Rift för fyra år sedan visste han genast att han ville skaffa ett headset.

– Men man får inte ut fullt av den om man bara har en. För multiplayer är ju roligast, och då vill man ha minst två. Och sen tänkte jag att om man bara hade en liten lokal att gå till skulle det blir lättare, säger Magnus Kindblom.

Fast någon annan har säkert redan kommit på idéen, tänkte han. Efter en googling visade det sig att han hade rätt. Det fanns flera vr-arkader runt om i världen. Kina, USA, Australien. Men inte en enda i Sverige.

– Jag är förvånad över att det inte finns 30 sådana här ställen i Sverige nu, varför finns det bara ett? Det är något som inte går ihop för mig, men jag är tydligen lite mer våghalsig än alla andra, säger han. 

vr turnaround

Resultatet är Turnaround VR med sina nio vr-bås. Alla kör HTC Vive och caféet har köpt in licenser till ett tiotal olika spel. Oftast är det flerspelarupplevelserna som lockar när kompisgäng kommer in och testar.

Läs också: 3d och vr är här – men när får vi hologram som i Star Wars?

– Paintball är favoriten, det brukar vi rekommendera när de testat kontrollerna lite. Och då blir det livat här inne, säger Magnus Kindblom.

Vad hoppas du ska hända med tekniken härnäst? 

– Jag vet vad jag längtar efter, det är större avstånd. Nu är det [virtuella rummet] max runt fem gånger fem meter. Om man kan använda fler än två basstationer kan man strössla hela rummet med dem och sedan gå omkring i hela lokalen. Men då måste de klippa sladden först.

Nästa mål för Turnaround är att expandera. Nu kommer de flesta kunderna från Kungsbacka med omnejd, men målet är att hitta investerare och öppna en filial i Göteborg – så fort det bara går.

– Vi vill starta upp i Göteborg så fort som möjligt, innan någon hinner före, säger Magnus Kindblom.