Initiativet slog ner som en bomb bland fildelare i början av september. Spridningskollen skulle kräva tusentals svenska pirater på skadestånd. Ett rött skynke får många, vare sig de delade själva eller inte. Men det visade sig bli mycket snack och lite verkstad, för nu skriver initiativtagaren Gothia Law i ett inlägg att man drar sig ur.

– Jag vet inte om jag kan vara så mycket tydligare än vi har varit i inlägget på sajten. Men med tanke på hur diskussionerna har gått, så ser vi detta mer som en allmän debatt som ska föras i medier, av politiker och på debattsidorna. Inte av jurister, säger Gordon Odenbark, talesperson för Spridningskollen.se.

På sajten skriver de att debatten kring fildelning är mycket polariserad och lagstiftning och opinion skiljer sig mycket åt. Det var något som kom som en överraskning för initiativtagarna säger Gordon Odenbark när IDG.se kontaktar honom.

Läs också: Piratjägarnas sajt sänkt av ddos-attacker – "Vi är inte förvånande"

Han vill inte gå in närmare på hur diskussionen gått med de rättighetsinnehavare som de har samarbetet med har sett ut. Men helt klart är att initiativet är nedlagt och att de inte kommer att skicka ut några brev med krav på skadestånd. Om rättighetsinnehavarna själva vill göra det, är upp till dem säger han.

Spridningskollen har sedan början av året övervakat svenska fildelar och tanken var att de under hösten skulle börjar skicka ut skadeståndskraven. Men nu blir det alltså inte så.