– Alla föremål absorberar och reflekterar ljus. En hyperspektral kamera kan registrera hur ljuset rör sig i hundratals våglängder och sedan utläsa ett föremåls kemiska uppbyggnad. Tekniken berättar alltså mycket mer om kvalitén på ett livsmedel än vad våra ögon någonsin kan snappa upp, säger Gustav Nipe, medgrundare till Impact Vision, en svenskgrundad startup med säte i Kalifornien.
Ja, visst låter det lite Star Trek att kunna analysera en matvara enbart via ett fotografi. Men egentligen är det inte så krångligt. För resultatet av analysen kan liknas vid ett fingeravtryck och precis som hos polisen kan resultatet jämföras med ett stort register där information finns lagrad om vad som skiljer en mogen avokado från en omogen. Det är ett sådant register över livsmedel som Impact Vision i dag arbetar på när det kommer till hyperspektral bildanalys.
Läs också: Enorm 3d-modell av Norrköping ska hjälpa Nasa vika luftrum åt drönare
Men vad ska man då använda den här tekniken till, förutom som hjälp till en perfekt guacamole till fredagsmyset? Jo, Impact Visions förhoppning är att tekniken ska användas för att komma till bukt med det stora matsvinn som sker i dag, där privatpersoner och butiker slänger mat som är helt ätbar.
– I dag sker kvalitetskontroller på kött genom att man kollar ph-värdet och det görs via stickprover, där man bokstavligt talat sticker en nål i köttet. Men genom spektral bildanalys kan köttproducenter snabbt hålla koll på hela sitt lager och matbutiken kan enklare sortera ut dåliga varor från sina butikshyllor.
De senaste åren har allt fler människor fått upp ögonen för fusket med märkning i livsmedelsbranschen och det är också ett område där hyperspektral bildanalys kan hjälpa till. För via informationen från analysen kan man snabbt ta reda på om fisken som marknadsförs som färsk egentligen har varit frusen, eller om det verkligen är nötkött i en djupfryst mikrorätt.
Läs också: Nu ger sig Kina in i rymdkapplöpningen. Varför vill alla till Mars egentligen?
– Med vår teknik kunde man enkelt ha upptäckt och förhindrat den kända hästköttsskandalen, där kontroller hittade spår av hästkött i frusen lasagne. För hästkött absorberar ljus på ett helt annat sätt än nötkött, det hade märkts direkt.
Hyperspektral bildanalys har som sagt många år på nacken och tekniken blir allt billigare att producera, men trots det är en allt-i-allo-skanner i fickformat inte verklighet, ännu.
– Prototypen för att läsa av ph-värdet i kött är förhoppningsvis redo för försäljning i november, och i februari hoppas vi ha en liknande produkt för avokado. Om utvecklingen håller i sig borde dock det inte dröja länge innan den här tekniken kan anpassas till en mobiltelefon, säger Gustav Nipe.