Det kanadensiska företaget Deep Trekker har gjort undervattensdrönare sedan 2010, och deras produkter har snabbt blivit en standard inom industrin. Men idén till roboten kom av en slump.

Läs också: Vill du ha en minirobot som klättrar runt på skjortärmen?

– En kväll så tappade jag en ficklampa från min båt, då började jag fundera på att man kunde ha en undervattensrobot som kunde göra saker åt en. Som att hämta upp borttappade föremål eller utforska skeppsvrak, säger Sam Macdonald, grundare av Deep Trekker, till IDG News.

I dag har den lilla undervattensroboten gått från idé till verklighet, och har bland annat utforskat det 75-åriga vraket från USS Arizona. Ett amerikanskt krigsfartyg som sänktes under attacken mot Pearl Harbor.

– Vi gick in via det stora bombhålet som man tror ligger bakom att skeppet sjönk, där kunde vi se skeppets kolapsade infrastruktur, säger Sam Macdonald.

Läs också: Googles nya AI kan lära upp sig själv – utan hjälp från mänskligheten

Utöver USS Arizona har robotarna även utforskat HMS Erebus, ett skepp som 1845 seglade från England i jakt på en nordvästlig passage genom arktis, men som fastnade i isen. Samtidigt som att vraket från Erebus upptäcktes hittade man även vraket från expeditionens andra skepp HMS Terror, ett vrak som Deep Trekker kommer att utforska till sommaren.