Här är ett nytt exempel på hur internet of things kan utnyttjas på fel sätt. Ett gäng israeliska forskare lyckats skapa kraftiga maskar för IoT-föremål, maskar som i nästan kan sprida sig i luften likt ett biologiskt virus. Åtminstone kan de ställa till med en hel del oreda.

Forskarnas studie har siktat in sig på Philips Hue smarta glödlampor, och protokollet Zigbee som de använder sig av för trådlös uppkoppling.

Genom att infektera en lampa kunde forskarna sedan sprida masken till närliggande lampor som likt en explosiv kedjereaktion, skriver New York Times.

Läs också: De här robotarna utforskar havets djup – så att vi slipper göra det

Då det är lampor vi pratar om och inte bomber blev resultatet till synes harmlöst. Masken i det här fallet kunde kontrollera på och avstängning, samt ljusstyrkan. Men teoretiskt skulle det kunna ställa till med en hel del problem i en storstadsmiljö där en stor mängd smarta lampor som samtidigt sattes på max effekt skulle kunna störa elnätet.

Lamporna skulle även kunna förvandlas till blinkande stroboskop som skulle kunna inducera ett epilepsianfall. Lamporna skulle även kunna användas i en kordinerad ddos-attack.

Philips blev kontaktade innan forskarna gick ut med sin rapport vilket gett dem tid att åtgärda svagheten i lamporna. Men resultatet visar tydligt att även de mest ofarliga iot-produkter kan utnyttjas till att skapa kaos.

Läs mer: IoT-stupet: företag satsar på ny teknik utan att veta varför

I filmen här ovanför demonstrerar forskarna hur de med hjälp av en drönare lyckas infektera ett gäng lampor med sin mask, för att sedan kontrollera dem på avstånd. Den som kan sin morsekod ser att lamporna fåtts att signalera S.O.S. - som ett rop på hjälp...