Tekniken för ansiktsigenkänning har tagit sjumilakliv de senaste åren. För polis och andra myndigheter ses det som en ny metod för att identifiera och fånga in brottslingar. För företag som Google, Facebook och Apple en möjlighet att ta fram nya tjänster och produkter. Tekniken har fått kritik för att inkräkta allt för mycket på människors privatliv och långt ifrån alla är imponerade.

Men nu har en forskargrupp vid universitet Carnegie Mellon kommit på ett sätt hur människor kan gömma sig från de kommersiella versionerna. Med ett särskilt par glasögon går det att hindra identifikation. Eller till och med lura systemet att tro att du är någon annan, skriver The Guardian.

Själva beskriver de metoden som en fysisk genomförbar och diskret attack på de biometriska system som tagits fram enbart i syfte att identifiera en enskild individ. Och den fungerar genom att ta till vara skillnaden i hur en människa och en dator känner igen ett ansikte. Lösningen ligger i att forskarna ändrar utvalda pixlar i en bild, på så sätt känner människor igen sina vänner och bekanta. Däremot blir en dator bara förvirrad.

Läs också: Se när israeliska forskare hackar uppkopplade glödlampor från en drönare utanför fönstret

Genom att klistra på ett par färgstarka och mönstrade glasögon kunde forskarna manipulera bilderna och dölja 6,5 procent av fotots pixlar. För det mänskliga ögat blir det bara ett par tokiga bågar på en person. Men eftersom datorn inte läser av ansiktet på samma sätt ser systemet bara ett grällt sköldpaddamönster. Och den har inte en susning om vem som är på bilden.

Inte bara lyckades forskarna hindra att de själva identifierades. Datorn trodde dessutom att de istället var välkända personer som skådespelaren Milla Jovovich och programledaren Carson Daly.

Som med alla forskningsprojekt finns begränsningar. Experimenten utfördes i labb, utan fönster och vanligt dagsljus. Men å andra sidan tas biometriska system fram i liknanden miljöer.

”En angripare kan inte alltid kontrollera ljuset eller avstånden till kameran när ett system för ansiktsigenkänning körs till exempel på en gata i övervakningssyfte”, skriver forskarna i sin rapport.

Tekniken att analysera foton för att identifiera vem personen är har uppmärksammats även av svensk polis. Förhoppningen hos Nationellt forensiskt centrum är att de ska ha ett system på plats under hösten för att kunna dra i gång en pilot, vilket DN skrev om häromveckan. Passbilder, övervakningskameror, vanliga fotografier. Alla kan köras genom systemet. Kameror ska kunna programmeras för att hitta enskilda personer. Tjänsten finns redan i USA och Storbritannien.

Läs också: Hitta den mogna avokadon i butiken med Nasa-teknik

Kritiken mot användningen har inte väntat på sig och reglerna är otydliga. Information om vårt utseende, så kallade biometriska uppgifter är integritetskänsliga säger Datainspektionen som tror sig få anledningen att tittat närmare på frågan.

Det är inte första gången som forskare har hittat en metod för att gömma sig från att skydda sig från övervakningssystem. Konstnären Adam Harvey lanserade sin kamouflagetjänst CV Dazzle 2010. Istället för att försöka dölja sin förklädnad skyltade han med den. Markant sminkning, extravaganta frisyrer – allt för att förvirra algoritmerna.

Så tills reglerna för hur övervakningen får gå till, eller om man helt enkelt inte vill riskera att kännas igen av vare sig Facebook eller polisen. Ja, då är det knasiga glasögon eller maskeradsminkning som gäller.