Knappt har segeryran lagt sig efter datorns seger över människan i det koreanska brädspelet Go förrän nästa spelplan har lagts fram. Denna gång är utmaningen realtidsstrategispelet Starcraft och stenar har bytts ut mot rymdskepp. Nu ska metoderna för maskininlärning testas under nya förutsättningar, skriver The Register.
Forskarna bakom projektet kommer från Facebook, Twitter och Google Deepmind – företaget bakom AlphaGo som är värlsmästare i Go. I en kort rapport beskriver de en ny metod för djupinlärning i realtid, en metod de kallar Torchcraft. Namnet kommer dels efter dels spelet så klart men också efter det ramverk som utgör grunden för algoritmen, Torch.
Spel har blivit en symbol för kampen mellan människa och maskin. En slags milstolpe och tecken på hur pass avancerad ett neuralt nätverk kan bli. 1997 slog IBM:s superdator Deep Blue världsmästare i schack, Garry Kasparov. I våras slog Googles AlphaGo den sydkoreanska Go-proffset Lee Se-dol.
Läs också: Se när israeliska forskare hackar uppkopplade glödlampor från en drönare utanför fönstret
För att nu erövra nästa spel har forskare kopplat ramverket Torch till Starcraft: Brood War. Kod har lagts rakt in i spelet motor, som fungerar som en server. Servern skickar därefter information om läget i spelet till den externa koden för maskininlärning, och får tillbaka instruktioner.
Läsare som kan sin Starcraft vet att det redan finns bottar att spela mot, men också att de inte riktigt når upp till standarden för en professionell spelare. Och strategispelet ses som en mycket tuff utmaning och som det svåraste är svårast för en dator att spela.
Målet med spelet är att få kontroll över kartan. Spelaren måste konstruera byggnader och samla in resurser som stärker sin position, uppgradera vapen eller skaffa fler soldater. Samtidigt måste hen attackera andras byggnader och områden, och säkra upp de egna områdens en mot fiender. För detta krävs strategisk planering, beslutsfattande men också improvisation. AI-systemet måste kunna agera i en miljö som inte är fullt ut förutsägbar, utan mer dynamisk. Vilket för strategispelet till den perfekta utmaningen.
Läs också: Ukraina vill utrusta stridsvagnsförare med Microsofts Hololens
Utvecklingen av neurala nätverk som spelar är inte bara en fråga om underhållning. Virtuella miljöer ses också som en bra väg för att testa hur artificiell intelligens skulle kunna fungera i verkligheten. Forskarna får snabb återkoppling och poängen ett bra verktyg för att belöna maskinen. Till exempel används bilspelet Grand Theft Auto för att testa mjukvara för självkörande bilar. Låt oss hoppas att körvanorna där är något vi kommer se på våra gator framöver.