Det första föremålet som skrevs ut av en 3d-skrivare var något så tråkigt som en kopp som skulle användas för ögontvätt. Sedan dess har utvecklingen gått framåt och idag ser vi allt från musikinstrument till öron. Här är tio av de coolaste föremålen som skrivits ut hittills.

prince urna

Prince-urnan i form av Paisley park
Paisley park var en tillflyktsort för artisten Prince, där han bodde och skapade. Passande nog blev det även hans sista viloplats.

Det är Foreverence som skapat 3d-modellen av byggnaden som även fungerar som en skalenlig urna. Inuti finns en miniatyrversion av artistens piano såväl som fungerande belysning.

Urnan finns i lobbyn till Paisley park som nyligen blivit museum.

gitarr

Gitarrer
Custom made är något som smäller högt i gitarrkretsar. Nu har företaget Odd Guitars tagit termen ett steg längre och erbjuder sina kunder möjligheten att själva designa sin drömgitarr.

Läs också: Video: Är det här världens bästa 3d-skrivare för konsumentbruk?

Gitarrerna skrivs sedan ut av en 3d-skrivare och ska enligt företaget vara fullt fungerande. 

gräsklippare

Robotgräsklippare
Reprap Windturbine har tagit fram ett byggkit för robotgräsklippare som de kallar för Ardumower.

I kittet ingår ritningar för hur man skriver ut chassit och alla mekaniska delar till gräsklipparen. Något som ska fungera även med enklare 3d-skrivare.

Tyvärr så går inte allt att skriva ut, utan du behöver köpa skärbladen, elektroniken och motorn separat.

bionic arm

En bionisk arm
Protester är långt ifrån billiga, och avancerade modeller kan kosta flera tusen kronor. Men i takt med 3d-skrivarens utbredning har det kommit modeller som kan skrivas ut för en betydligt billigare peng.

Exii har tagit fram en handprotes som de kallar the HACKberry, som erbjuder rörlighet och motoriserade fingrar. Allt styrt av muskelcensorer och smartphoneteknik.

Hittills har bara prototyper av armen tagits fram, men utvecklarna hoppas att tekniken kan bli en plattform för framtida protesutveckling.

3d-printade öron

Öron och kroppsvävnad
Det är inte bara syntetiska organ som kan skrivas ut, utan även biologiska. Wake Forest Institute for Regenerative Medicine (WFIRM) har tagit fram en bioprinter som kan skriva ut vävnad som är stark nog för att klara en transplantation.

Systemet använder sig av plastliknande material och en vattenbaserad gel som innehåller celler.

Läs också: 3d-skrivarna tar klivet in i industrin på allvar – blir en mångmiljard-marknad

Hittills har tekniken använts för att skriva ut öron, ben och muskelstrukturer, Men i takt med att utvecklingen går framåt kanske du om några år kan skriva ut ditt egna Frankensteins monster.

örnnäbb

Örnnäbb
Även våra djurvänner kan få nya organ tack vare 3d-skrivaren. En av dem är havsörnen Beauty som blev av med näbben efter att en tjuvjägare skjutit henne i ansiktet.

Tack vare ett helt team av ingenjörer och forskare kunde dock en ny näbb skrivas ut av nylon polymer.

Protesen sitter inte tillräckligt bra för att Beauty ska kunna återvända till det vilda, men nu kan hon i alla fall äta och dricka utan problem.

cykel

Cykelram i titan
Om du känner en cykelentusiast har du säkerligen fått höra att varje detalj på cykeln spelar roll. Detta är något som Crhis Williams, chef på Empire Cycles, tagit i åtanke när han designade den första 3d-utskrivna cykelramen i metal.

Cykeln som fått namnet MX6-EVO är både stark och rostsäker enligt Renishaw. Varje del är även justeringsbar och ska enkelt gå att byta ut.

drönare

Drönare
Företaget BonaDrones har tagit fram drönaren Mosquito som låter användaren bygga ihop drönaren själv och sedan modifiera den med egenutskrivna accessoarer.

BonaDrone släpper ständigt nya komponenter i takt med att de tas fram och användarna kan även föreslå framtida komponenter. 

godis

Godis
3d-skrivaren har hittat in i köket. Kockar, konditorer och kulinariska uppfinnare börjat få upp ögonen för alla de unika rätter som skrivaren kan printa ut på tallriken.

En sådan matprinter är Chef Jet från 3D Systems, som använder sig av socker eller mjölkchoklad för att bland annat göra godis i olika geometriska former.

självkörande bil

Självkörande bilar
I Dubai har man satsat stort på självkörande fordon och 3d-skrivare. UAE-baserade DigiRobotics har tagit båda teknologierna och slagit samman dem till WiGO, en självkörande bil som skrivits ut från en 3D-skrivare.

Ultraljudssensorer och GPS används för att upptäcka och undvika hinder på vägen. Samtidigt som det finns utrymme för underhållning i form av iPads i passagerarsätet.

Men när vi får se en WiGo ute på vägarna är fortfarande oklart, för modellen som tagits fram är bara ett demonstrationsexemplar.