I händerna på Adobes redigeringsprogram har var och varannan hobbyfotograf kunnat bli ett konstnärligt geni. Eller åtminstone inbilla sig att så är fallet. Nu har klipp- och klistrabolaget tagit sikte en ny marknad, våra röster. Ska vi aldrig mer kunna lita på ett inspelat meddelande?

I förra veckan visade företaget upp Voco, en produkt för röstmanipulering. Ett projekt som fortfarande befinner sig på forskningsstadiet. Tack och lov kanske man får säga, för helt problemfritt känns det inte.

Mjukvaran gör det möjligt att ta en ljudinspelning och med enkla medel lägga till ord eller hela fraser som personen aldrig sagt. Allt som behövs är 20 minuter av personens röst. Att på detta sätt manipulera ljud, och i grunden vad en människa faktiskt sagt, kan till exempel underminera tilliten till journalister, skriver BBC.com. Vill det sig riktigt illa kan de det också utgöra ett säkerhetshot varnar en expert.

Läs också: Adobes nya verktyg gör det enkelt att jobba med 3d-objekt i Photoshop

Adobe försöker lugna oroliga själar: de har byggt in säkerhetsfunktioner som ska hindra att tjänsten missbrukas. Verktyget ska inte gå att använda för att manipulera bevis eller förfalska andras röster.

Eddy Borges Rey, lektor i medieteknik vid universitet i Stirling lät sig dock inte lugnas, han är snarare förfärad. Till BBC säger han att det verkar som att Adobe har låtit sig svepas med i spänningen av att ha skapat något nytt. Och därmed ignorera de etiska dilemman som kan uppstå. Och i förlängningen försvåra för jurister, journalister och andra som förlitar sig på digitalt material för bevisning i olika lägen.

Ytterligare ett orosmoln som tonar upp sig är de tjänster som förlitar sig på röstidentifikation. En säkerhetsexpert säger visserligen att de bara väntat på att en produkt som Voco ska dyka upp. Tekniken är ny, men de underliggande principerna är det inte, enligt Steven Murdock från University College London.

Läs också: Microsoft lagar sårbarheter i Windows, Edge och IE – 68 hål fylls igen

– Företag som tillverkar biometriska tjänster säger att deras produkter inte skulle kunna luras av detta, för att de letar inte efter samma sak som en människa när de försöker identifiera en person. Men det enda sättet att ta reda på det är att testa, och det dröjer innan vi har svaret, säger han.

– Så länge det ligger på en dråplig nivå, där man byter ut frun mot en hund, då kan man skratta åt det. Men man börjar ifrågasätta politiska uttalanden och när en persons påstående ändras för att passa någon annans syften. Då kommer saken i ett helt annat ljus.