Studenterna som går vid Israel Institute of Technology har tagit fram sin egna plattform som de kallar Retro learning enviroment (RLE), som låter en AI spela spel från den klassiska konsolen Super Nintendo.

Enligt Motherboard har algoritmen klarat av att spela kända titlar som F-zero, Wolfenstein och Mortal Kombat. Det sista av spelen var dock det enda spel där AI:n vann över en människa, som enligt rapporten ska vara väldigt duktig på slagsmålsspelet.

Läs ocksåNintendo bjuder in till retrofest – med en pytteliten Linuxdator under skalet

– Precis som när ett barn ska lära sig spela ett spel, ser datorn bara pixelinformationen på skärmen. De lär sig genom att upptäcka föremål att undvika, och hur man löser problem för att få maximal belöning, säger Shai Rozenberg, en av studenterna, till Motherboard.

Att få en AI att lära sig spela datorspel har gjorts förut, men målet med RLE är att steppa upp svårighetsgraden genom att välja mer avancerade spel än tidigare forskare gjort.

Läs också: Nästa utmaning i kampen mellan människa och maskin: Starcraft

Redan nu har de upptäckt att AI:n kan behärska spel från Super Nintendo och nästa mål blir att gå vidare till en mer avancerad spelkonsol.

– Det är möjligt och relativt lätt att anpassa vår RLE till mer komplexa spel, som Grand Theft Auto, säger Shai Rozenberg.