Förvriden fakta och rena lögner har cirkulerat på sociala medier inför det amerikanska presidentvalet. Men att det skulle ha påverkat utgången i valet är "galet". Det säger Facebooks vd om de kritiska röster som nu höjs i svallvågorna efter beskedet att Donald Trump blir USA:s näste president
– Personligen tycker jag att hela tanken på att falska nyheter på Facebook, som är en mycket liten del av innehållet, skulle ha påverkat valet - det är galet. Väljarna gör sitt val baserat på sina erfarenheter och upplevelser, sa Mark Zuckerberg under en utfrågning på konferensen Techonomy i natt.
Läs också: ”Valet av Donald Trump punkterade it-bubblan”
Facebook är inte den enda sociala plattformen som får en känga för innehållet i sina kanaler. Även Twitter har pekats ut som syndabock och sägs ha påverkat väljarnas slutgiltiga beslut. Men att skylla på sociala medier är att förenkla allt för mycket säger företrädare för mikrobloggen, skriver IDG News. Det betyder att man bortser från kandidaternas ansvar och roll, från journalisternas och väljarnas del i den demokratiska processen säger de.
Valresultatet tycks både förvåna och chocka, medier såväl som väljare. Vilket gjort att människor, enligt Zuckerberg, överskattat inflyttandet falska nyheter kan ha. Kritiken har varit hård från flera håll. En skribent skriver hos Mashable att personalen på Facebook borde skämmas över sin produkt. Och att helt tjänsten News feed borde läggas ner. Ur hans perspektiv finns det ingen chans se skillnad på legitima nyhetskällor och rent rasistiska bloggar.
Mark Zuckerberg vill tvärt om tona ner ansvaret som lagts på de sociala mediejättarnas axlar.
– Jag tror att det visar på en brist på empati om man bedömer att den enda anledningen till att någon röstat som det gjort, beror på falska nyheter. Om man tror det, då tror jag inte att man förstått innebörden i det meddelande Trumps supportrar försökt få fram under valkampanjen, säger han.
Den roll som sociala medier har spelat under den amerikanska valkampanjen lär diskuteras under lång tid framöver. På samma sätt som debatten kring nya och gamla medier förs i Sverige, ja troligen i många fler länder också. I en studie från Pew Research Center fick Facebook- och Twitteranvändare frågan om de trodde att deras val påverkats av innehållet på sociala plattformar. 20 procent av dem svarade att de påverkats i en enskild politisk fråga. 17 procent att de ändrat uppfattning om en av presidentkandidaterna på grund av artiklar eller inlägg de tagit del av. Dock påpekar forskarna bakom studien att majoriteten av de svarande inte påverkats av vad de möts av de olika nätverken.
President Barack Obama gav i en intervju inför valet i tisdags sin syn på rollen som sociala medier spelar.
– Sättet som kampanjerna har utvecklats och utformats, så har vi börjat acceptera galna saker som det normala. Och människor som vid upprepade tillfällen kastar ut sig anklagelser och rena lögner, och så länge de finns på Facebook för folk att se. Till slut kommer människor börja tro på de lögnerna. Och det skapar det här molnet av nonsens, sa han inte intervjun.
Läs också: Vad händer med tech-industrin? Frågorna fler än svaren när Trump blir president.
Det har ofta talats om att användarna lever i en filtrerat bubbla i sina egna kanaler. Man väljer själv vilka nyheter man vill se och kan aktivt välja bort det som inte passar. Eller så gör Facebooks algoritmer det åt dig. Det är dock inte en beskrivning som Mark Zuckerberg vill skriva under på. Han avfärdar tanken på ett filter. Och hänvisar till deras egen forskning som visar att nästan alla användare har några vänner som representerar motsatta politiska åsikter eller en annan religion.
– Det betyder att den omedelbara mångfalden, och mångfalden av information, som du får genom system som Facebook gör att innehållet har potential att vara med skiftande säg för 20 år sedan när människor var begränsade till några få nyhetsstationer och nyhetstidningar, säger han.
Problemet vi står inför nu i våra sociala kanaler är kanske inte bristen på mångfald, fortsätter han. Utan att människor inte klickar på länkar de inte vill läsa. Samtidigt fortsätter rena lögner cirkulera i nyhetsflödet, som till slut riskerar att bli sanning.