Inte ens en vecka har gått sedan det stod klart att USA:s nästa president heter Donald Trump. Ett besked som fått många amerikaner att känna oro, bland annat för deras privatliv på internet och deras personliga integritet. En oro som fått flera att vända sig till krypteringstjänster för att skydda sig, skriver bland annat The Verge.

En tjänst som märkt av detta är Protonmail som under veckan som gått fått in dubbelt så många nya användare jämfört med veckan före valet. Och det är kontrollen över NSA, amerikanska underrättelsetjänsten som utgör kärnan i oron skriver företagets vd Andy Yen i ett blogginlägg.

Läs också: Våg av hackerattacker i kölvattnet av Trumps seger

– Mot bakgrund av Trumps kampanjretorik mot journalister, politiska motståndare, invandrare och muslimer, så finns det en oro att han kan använda de nya verktyg som nu blir tillgängliga för honom mot vissa grupper, skriver han.

Protonmail startades av forskare från amerikanska universitet MIT och labratoriet Cern i Schweiz. Efter två år i betaversion lanserades tjänsten i våras och vem som helst kunde registrera sig. Och syftet var att lägga valmöjligheten i konsumentens händer, inte statliga tillsynsmyndigheters, sa Andy Yen då.

NSA:s omfattande massövervakning avslöjades som bekant av Edward Snowden 2013. Och Any Yen påpekar att myndighetens verksamhet har utökats under president Barack Obamas tid i Vita Huset. Och att det är den övervakningsapparaten Trump nu tar över. För första gången kommer rädslan för övervakning kännas även i Silicon Valley skriver han.

Läs också: ”Valet av Donald Trump punkterade it-bubblan”

– I dag ser vi en ökning i antalet liberala användare, men Protonmail har under lång tid varit populär hos den politiska högern som var orolig över stora myndigheters spionage och att Obama-administrationen skulle ha tillgång till deras kommunikation. Nu är situationen den omvända.

Liksom Edward Snowden sagt i tidigare intervjuer säger Andy Yen att valet av Donald Trump bara är ett bevis för hur snabbt myndigheterna kan ändras, skriver Techcrunch. Och att hans vinst och framgång visar hur viktigt det är med integritet, oavsett vem som sitter på presidentposten.