I somras dömdes en man till ett års villkorlig dom för att ha förolämpat Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Han får dessutom inte träffa sina barn. Mannen hade i tre bilder jämfört presidenten med Gollum, den tragiska karaktären från Tolkiens sagovärld. Bilden, som dök upp 2014, fick stor spridning och blev omskriven världen över.

Det är bara ett av de exempel som visar på att människors frihet på internet har minskat. Enligt senaste rapporten från tankesmedjan Freedom House lever två tredjedelar av världens internetanvändare under myndigheters censur. För sjätte året i rad har rätten att göra sin röst hörd begränsats än mer. Allt eftersom regeringar slår ner på sociala medier och meddelandetjänster, skriver The Verge.

Läs också: Felkod 451 – så vet du att staten censurerar en hemsida

Organisationen har analyserat bland annat restriktioner, pressfrihet och användning i 65 länder och rapporten omfattar 88 procent av världens internetanvändare. För andra året i rad är det Kina som är det land där friheten begränsas allra mest, följt av Syrien och Iran. USA får i årets undersökning 18 poäng, där 0 noll är bäst och 100 sämst. Det är något bättre än året innan och det på grund av att landet infört begränsningar i underrättelsetjänstens NSA:s massövervakning.

Turkiet anses i dag inte vara ett fritt land, och det på grund av myndigheterna bland annat övervakar och begränsar människors användning och att de stängt ner tillgången till stora sociala medier. Inget av de skandinaviska länderna återfinns i rapporten. Bäst på listan är Island och Estland som båda får sex poäng i Freedom House bedömning.

Under året som gått sedan förra rapporten är det framför allt begräsningar för säkra meddelandetjänster, som Whatsapp och Telegram, som återkommer. Whatsapp som gör det möjligt att kryptera sina konversationer har blockerats i tolv länder, vilket är mer än något annan meddelandeapp. Länder som nu förbjuder tjänsten är Bahrain, Bangladesh och Etiopien. Anledningen sägs vara ett försök att ytterligare motverka protester från allmänheten. Användningen av Telegram har begränsats i fyra länder. Ett av dem är Kina som blockerat tjänsten eftersom den blivit allt mer populär bland människorättsaktivister.

Utvecklingen i sociala medier tycks också gå åt fel håll att döma av rapporten. Enligt Freedom House är det nu 24 av de 65 länderna som på olika sätt begränsar människors tillgång till Facebook, Twitter och andra sociala nätverk. Förra året var de 15.

Läs också: Kina skärper internetcensuren ytterligare

Organisationen har också sett en förändring i vilken typ av innehåll som blockeras. De har sett hur fler och fler namninsamlingar på nätet censureras av myndigheter, likaså uppmaningar till protester och innehåll som handlar om HBTQ-rättigheter. Rapporten visar också att regeringar går hårt åt bilder som driver med landets ledare. Där är Turkiet bara ett exempel. I Egypten har en man dömts till tre års fängelse för att ha lagt på ett par Mickey Mouse-öron på en bild som av president Abdel Fatta el-Sisi.

– När de ställs inför roliga memes eller tecknade figurer som föreställer dem själva, så har vissa världsledare mycket tunn hud. Istället för att skratta, försöker de få bort bilden och fängslar de som postat dem på nätet, skriver Sanja Kelly, chef för Freedom House och en av författarna bakom rapporten.

Freedom House är politiskt obunden organisation som grundades 1941 med målet att bidra med forskning om politisk frihet och demokrati. Sedan 2009 ger de ut rapporten Freedom on the Net.