Shazam är applikationen som via din mikrofon kan lyssna på en låt och sedan berätta för dig vad den heter.

Men det är inte allt appen gör. För nu har en säkerhetsforskare upptäckt att Shazam lämnar mikrofonen påslagen även efter användandet, och lämnar den påslagen även när appen helt stängts av.

Det är sajten Motherboard som var först med att skriva om händelsen, och enligt ett uttalande som Shazam gjort till sajten är det ett högst medvetet val att lämna mikrofonen på. Det är alltså inte en bugg.

– Det finns inget integritetsproblem eftersom ljudet inte processas ifall inte användaren sätter igång appen. Om mikrofonen inte lämnades påslagen skulle det ta längre tid för appen att starta mikrofonen och sedan börja buffra ljudet, något som troligtvis ger en sämre upplevelse där användare missar låten som de vill identifiera, skriver James Pearson, kommunikationschef hos Shazam, i ett mejl.

Läs också: Rusning till krypterad epost-klient – folk vill skydda sin mejl från Trump

Det var den före detta NSA-hackern, och numera utvecklaren, Patrick Wardle som upptäckte att mikrofonen lämnades påslagen efter användandet av Shazam.

Wardle tror inte att Shazam lämnar mikrofonen påslagen för att de vill spionera, och han köper företagets förklaring. Men han är fortfarande inget fan av metoden.

– Jag såg ingen indikation på att den inspelade datan processades. Men jag gillar inte en app som till synes ständigt tar upp ljud via min dators mikrofon, skriver han i en bloggpost.