I söndags hamnade en bluffnyhet om att Donald Trump fått flest antal röster, det som kallas popular vote, i topp bland Googles sökresultat för den som sökte på Final Vote Count 2016. Det fick Google att agera och i går beslutade sökjätten att uppdatera sitt annonssystem Adsense så att det förhindrar att annonser placeras på sajter som producerar fejkade nyheter.
Efter bara några timmar gick Facebook också ut och deklarerade att de uppdaterat policyn för sitt Audience Network för att just komma åt problemet med fejkade nyheter, skriver IDG.se:s amerikanska systersajt PC World.
I ett uttalande skriver Facebook att uppdateringen innebär att de inte integrerar eller visar annonser som innehåller olagligt eller vilseledande innehåll på sina sajter eller i appar, och detta inkluderar fejkade nyheter.
Facebook och andra sociala medier har fått kritik för att ha släppt igenom bluffnyheter och det finns de som anser att det påverkat valutgången.
Läs också: ”Valet av Donald Trump punkterade it-bubblan”
Men det har vd:n Mark Zuckerberg tillbakavisat. I stället har han talat om att Facebook gynnar demokratin genom att kandidaterna kan tala direkt med väljarna. Han pekar också på att sanning är ett svårt begrepp – om det handlar om rena lögner är det lätt att identifiera men det finns också mycket innehåll som delvis är rätt men där vissa detaljer är felaktiga eller utelämnade. Ibland, skriver han, kan saker flaggas som felaktiga för att människor helt enkelt inte håller med om dem.
Samtidigt pekar en biträdende professor på University of North Carolina, Zeynep Tufecki, som forskar kring hur teknik påverkar samhället på hur en bluffnyhet om att påven stöttade Donald Trump delats nästan en miljon gånger.
– Självklart hade Facebook en avsevärd påverkan på valutgången, säger han till New York Times.
Men det finns också de som oroar sig för de åtgärder som Facebook och Google nu vidtar. Pranesh Prakash på Centre of Internet and Society i Bangalore som arbetar för digital pluralism skriver i en tweet att vi måste vara försiktiga med att låta Facebook och Google bestäma vad som är falska och vad som är sanna nyheter, det ökar bara deras makt.
We have to be wary of Facebook and Google being allowed to decide what's "fake" and what's "true" news. That only increases their power.
— Pranesh Prakash (@pranesh) November 15, 2016