I några tusen år har vi människor suttit säkert på tronen och löst de flesta problem bättre än våra djurvänner. Men nu ha vi gått så pass långt att vi skapat AI som gör många saker bättre än oss.

En av de datorerna är Alphago, från företaget Deepmind, som på bara några år har lärt sig att slå eliten i det uråldriga strategispelet Go.

Annan mjukvara slår oss i klassiska 8-bitars tv-spel, som Breakout där spelaren ska slå en boll mot en vägg för att slå ut bitar av för poäng. Något som mjukvaran lärde sig att göra enbart genom att titta på pixlarna – om man bortser från att programmerarna även lärde den räkna och att poäng var viktigt att få.

Läs också: Googles molnchef: AI inte smartare än människan under min livstid

Men vad mer kan AI egentligen slå oss i? Här är fem färdigheter som en AI gör precis lika bra som en människa – eller till och med bättre.

1. Bygga med träklossar

AI lekar inte enbart med spel, utan även med mer traditionella leksaker, och precis som oss kan de få sina tidigaste fysiklektioner genom att leka med klossar.

Forskare på Facebook har byggt en AI som via konventionella neurala nätverk kan förutse hur ett torn av klossar kommer att falla, med samma säkerhet som människor.

Detta är något som AI:n lär sig själv genom att helt enkel titta på en massa filmer med klosstorn som faller.

2. Läppläsning

Att lära sig förstå vad en person säger enbart via munnens läpprörelser är väldigt svårt för oss människor. För systemet Lipnet, framtaget av forskare vid University of Oxford i England, är det dock betydligt lättare.

Lipnet kan läsa kortare meningar enbart genom att studera läppar, och det med en felmarginal på 6,6 procent. I jämförelse hade de tre mänskliga läppläsare som var med i studien felmarginaler som låg mellan 35,5 och 57,3 procent.

Forskarna hoppas att Lipnet i framtiden kan användas vid arbete i högljudda miljöer, eller som textare till tv-program.

Läs också: Ny AI spöar dig i Mortal Kombat

3. Transkribering

Att maskiner kan arbeta i högljudda miljöer är ju bra, men en AI kan även arbeta i mer normala ljudvolymer för att omvandla tal till skrift.

Microsoft säger sig ha tagit fram artificiell intelligens som kan transkribera med en felmarginal på 11,1 procent i ett test där människorna som bäst fick 11,3.

4. Nyhetsrapportering

Just den här texten är skriven av en människa, men nästa text du läser kan mycket väl vara skriven av en maskin.

När en journalist vid Financial Times skulle göra upp med AI:n Emma, från startupen Stealth, om vem skrev bästa nyhetstexten – var datorn tre gånger så snabb.

Emma var även mer korrekt i sitt språk, men den mänskliga reportern var vassare på ett plan och det var nyhetsvärderingen. För Emma skrev snabbt och korrekt – men utan en tydlig vinkel.

Läs också: Googles nya AI kan lära upp sig själv – utan hjälp från mänskligheten

Det indiska företaget Genics AI MogAI, skriver inga texter – men den förutspådde att Donald Trump skulle vinna det amerikanska presidentvalet. Något som många politiska reportrar misslyckades med.

Läs också: Nästa utmaning i kampen mellan människa och maskin: Starcraft

5. Sjukdomsdiagnostisering

IBM:s superdator Watson har inte bara så mycket kunskap det krävs för att vinna i tv-programmet Jeopardy, utan kan även tillräckligt mycket för att gå läkarlinjen. Något som AI:n nästan gjort då den läst 15 miljoner sidor från medicinska textböcker.

Detta gör att Watson kan diagnostisera oss människor när vi blir sjuka, och maskinen ska bland annat ha upptäckt cancerfall som missats av människor.

I dag arbetar Watson mest med att sätta sig in i stora mängder sjukdomsdata för att underlätta upptäckten av mer ovanliga sjukdomar. Något som kommer att användas vid Centre of Undiagnosed and Rare Diseases i Tyskland.