Tillhör du, liksom undertecknad, den skara människor som hängde med huvudet över en atlas som barn. Och som kan lägga timmar på att leta upp alla möjliga adresser världen över i diverse karttjänster.

Där har Google öppnat många dörrar genom att sätta sig i en bil och fota världens sevärdheter, gator och torg. Och inte minst med tjänsten Google Earth där berömda platser kan besökas digitalt. Nu lyfter it-jätten in kartorna och bilderna i den virtuella verkligheten och låter användarna utforska hela världen i 3d.

Läs också: Googles VR-headset börjar säljas om en vecka – men Sverige får vänta

Så äger du ett vr-headset, närmare bestämt en HTC Vive, är det bara att börja sin flygtur runt världen. Ja, för det är inte så att du bara knatar runt bland berömda sevärdheter. Du flyger fram. Tanken är att fler VR-plattformar ska ansluta allt eftersom.

Vår planet är som bekant rätt stor och tillgången i Google Earth är av naturliga skäl begränsad. Att i detalj fånga in över 148 miljoner kvadratkilometer landyta, ja kanske varken är rimligt eller intressant. Därför har de helt enkelt valt ut ett antal platser och rundturer för användarna att utforska. Det går alldeles utmärkt att ta en tur till Amazonfloden, flyga över Manhattan eller glida fram mellan klipporna i Grand Canyon. Eller varför inte se hela planeten från rymden?