Det är New York Times som skriver att den nya mjukvaran kan användas för att tysta Facebook-användares uppdateringar från olika geografiska platser.

Tidningen har pratat med utvecklare, som vill vara anonyma, hos Facebook. Enligt dem har programmet tagits fram för att återigen etablera Facebook för kinesiska användare sedan sajten blockerats 2009.

Läs också: Friheten på internet minskar: majoriteten av användarna lever under censur

Att ta bort information och åsikter som skaver har Facebook gjort tidigare. Men då i efterhand, den nya mjukvaran kan i stället se till att inlägget aldrig dyker upp överhuvudtaget. Vilket skulle kunna göra det till ett kraftigt verktyg för censur.

Enligt källorna ska beslutet att ta fram mjukvaran mötts av mycket intern kritik inom företaget, och flera personer ska ha sagt upp sig som följd av beslutet.

– Det är bättre för Facebook att vara med och möjliggöra diskussionen, även om det ännu inte är den hela diskussionen, ska Marc Zuckerberg ha sagt under ett internt företagsevent.

Huruvida mjukvaran faktiskt kommer att användas vet inte de källor som Times pratat med, men landets 1.4 miljarder invånare är säkerligen en kaka som företaget återigen vill ta del av.

Läs också: Uppgifter: Apple öppnar forskningscentrum i Kina

– Vi har länge sagt att vi är intresserade av Kina, och vi tillbringar tid med att förstå och lära oss mer om landet, säger en talesperson för Facebook i ett uttalande till New York Times.

Om nyheten visar sig stämma, rimmar det ganska dåligt med Facebooks beslut att motarbeta falska nyheter som sprids över nätverket.