Under 40-talet spelade Bletchley Park en central roll i andra världskrigets utgång. Under största möjliga hemlighetsmakeri var herrgården och dess kringliggande byggnader ett centrum för den brittiska underrättelsetjänsten och fungerade som ett nav för kryptografer.

Nu kan lokalerna på nytt komma att fyllas av kodare då Bletchley Park kan få en ny roll som skola för hackare. Det finns nämligen planer på att öppna landets första nationella högskola för cybersäkerhet på denna legendariska plats. Tänk er ett X-mansion, men fullt av tonåringar som knackar kod. Eller ett Hogwarts för hackare. För i sann brittisk tradition är det så klart ett internat som planeras.

Läs också: Varningen: räkna med att julfriden störs av överbelastningsattacker

Det var här som världens första elektroniska dator, Colossus, byggdes för att knäcka koden bakom tyskarnas hemliga kommunikation, Lorenz. Men framför allt är det platsen där Alan Turing tog fram sina matematiska teorier och löste Enigmakoden.

Efter kriget lämnades byggnaderna och är i dag till stora delar i förfall. Vissa delar har renoverats och där huserar nationella datamuseet. Men övriga byggnader står fortfarande oanvända och det är där företaget Qufaro hoppas kunna bygga sin skola. Företaget grundades förra året och i styrelsen sitter bland annat Margaret Sale, änka till en av museets grundare och Alastair MacWilson, som är verksam som it-säkerhetskonsult.

Tanken är att slå upp dörrarna 2018, och skolan kommer då att fungera som en specialisthögskola där studenterna får lära sig grundläggande kryptering och datavetenskap. I kursplanen ingår också olika onlinekurser. Läroplanen är inte helt spikad än, skriver The Guardian som var först att rapportera om den nya skolan.

500 studenter ska utbildas till it-säkerhetsexperter, men skolan kommer göra ett urval bland de sökande. De som väljs ut ska ha visat att de är utomordentliga problemlösare och excellera inom logiskt tänkande, oavsett ekonomisk bakgrund eller vem ens föräldrar är säger Alistair MacWillson.

Finansieringen kommer troligen bli en mix av både riskkapital och offentliga medel. Bidrag från myndigheter, stipendier från företag. Vid sidan av kommer de också bedriva konferensverksamhet för att dra in extrapengar.

Läs också: Nytt virus spås orsaka fler jättelika ddos-attacker

Anledningen till att grundarna ser ett behov av en säkerhetshögskola är ett ökat säkerhetshot, och bristen på kompetens. Men alla är inte överens om att en särskild skola är lösningen. Tim Stevens, professor i krigsstudier vid Kings College i London säger att kompetensen att utbilda nya experter och utveckla forskningen kring it-säkerhet finns redan i dag. Både inom ramarna för universitet och högskolor, samt myndigheter och underrättelsetjänst. Särskilt då regeringen utlovat initiativ i den nationella säkerhetsstrategin.

Verksamheten var länge okänd för allmänheten, en välbevarad hemlighet fram till 70-talet. De som fortfarande är i livet och arbetade på Bletchley Park under kriget kanske däremot ser det som att husen återfår sitt gamla syfte.