Tågen i San Francisco rullade tillsynes på som vanligt i lördags, men ingen som ville åka med kunde betala för sig.

Biljettsystemet hade nämligen kapats av hackare, som via meddelanden på stationsskärmar krävde 73 000 dollar i bitcoin med en rysk e-postadress som enda adressat. Det skriver Engadget.

Läs också: Traditionella yrkeskriminella bakom ransomwarevåg – ”enklare än att råna en bank”

På söndagen var systemet tillbaka på fötter igen, men ingen verkar ännu veta exakt vad som faktiskt hände eller om lösensumman betalades. Enligt IDG News var dock den bitcoin-plånbok som pekats ut för betalningen tom under söndagen.

– Vi fokuserar på att utreda händelsen, för att helt och hållet ta reda på alla detaljer. Men just nu har det inte påverkat transporttjänsten, vårt säkerhetssystem eller våra kunders privata information, säger Paul Rose, talesperson för SFMTA som driver kollektivtrafiken.

Enligt källor till CBS kan hacket dock ha pågått i veckor och infekterat så mycket som en fjärdedel av SFMTA:s datorer.

Gisslanprogrammet som användes tros vara en variant av HDDCryptor, mjukvara som använder sig av kommersiella verktyg för att kryptera hårddiskar och nätverk.

Läs också: Sjukhus gav efter - betalar hackare för att få tillbaka sina filer

Det må vara obehagligt att viktig infrastruktur attackeras av cyberbrottslingar under en storhelg som thanksgiving, men troligtvis är det något som vi kommer behöva vänja oss vid. Nyligen gick säkerhetsjätten Akamai ut och förvarnade om att hackare kommer att trappa upp sina attacker under storhelgerna.