Häromveckan uppdagades att hackare kommit över kontouppgifter tillhörande kunder hos banken Valartis i Liechtenstein. Om de drabbade kunderna inte betalar tio procent av sina besparingar hotar utpressarna med att skicka informationen till myndigheter och medier, rapporterar ett flertal medier och hänvisar till uppgifter i Bild am Sonntag. Lösensumman ska i sedvanlig ordning betalas i bitcoin.

Läs också: Här är allt du behöver veta om kryptovalutan bitcoin och blockchain-tekniken

Banken har en kundlista som ska innehålla såväl skådespelare som politiker och andra förmögna människor. Om de inte betalar kan de få innehållet på sina konton avslöjade för allmänheten. Enligt uppgifter i The Register påstår hackarna att informationen dessutom målar ut några av kunderna som skattesmitare.

I brev som publicerats i Bild am Sonntag framgår att kunderna har till den 7 december på sig att betala. Och att hackarna sitter på flera gigabyte data med kontoinformation och konversationer som sträcker sig från oktober i år.

Läs också: Google: Forskare och journalister måltavla för stor statsbackad attack

Företrädare för Valartis säger sig inte känna till att någon kund ska ha gått med på hackarnas krav. Inte heller ska hackarna fått tag på några kontoutdrag eller information om kundernas tillgångar. Vad som däremot har hänt är att de fått otillåten tillgång till e-banksystemet och därmed kunnat se betalningsinformation, säger bankens ägare i ett uttalande skriver Reuters. Attacken är anmäld till myndigheter och polis. De kunder som kan ha påverkats har informerats och säkerhetsåtgärder har vidtagits.