Visserligen har det varit fullt möjligt att via wifi koppla upp sin Raspberry Pi 3. Men det har än så länge inte varit tal om att kontrollera enkortsdatorn på några längre avstånd. Fram tills nu. Snart lanseras nämligen ett chipp som öppnar precis den dörren. Ett chipp som gör det möjligt att kommunicera genom LTE-nätet. Och därmed över längre avstånd. Dock inte i särskilt hög hastighets ska påpekas, skriver IDG News.

Tester med ett LTE-chipp, kategori 1, från tillverkaren Altair, har nyligen avslutats. Och verkar ha gett goda resultat då bolaget nu släpper produkten som ett tillval till den populära enkortsdatorn. Något som länge efterfrågats av utvecklarna.

Läs också: Utmanar Raspberry Pi med en Linux-laptop för under tusenlappen

Raspberry Pi används i dag av allt från hobbyhackare till professionella programmerare. Det byggs robotar, drönare och andra smarta enheter. Men än så länge har de varit hänvisade till wifi-lösningar för trådlös kommunikation.

Nu ska det gå att styra prylarna från lägre avstånd, om än inte i de allra högsta hastigheterna. Överföringshastigheten ligger på 10 Mbps. Vilket är betydligt lägre än till exempel dagens moderna smarta telefoner, som Galaxy S7 och Iphone 7.

För att nämna några exempel kommer det nu gå att styra en robot flera kilometer bort, eller få tillgång till en övervakningskamera via mobilnätet. Dock är det väl bra att påminna om att det är bra att se roboten man kontrollerar, för säkerhets skull. Även grundaren av Raspberry Pi, Eben Upton ser fördelar med LTE-uppkopplingen. Som att det går att styra uppkopplad utrustning inom industrin.

Läs också: Nya lagringsmöjligheter till Raspberry Pi

Men användarna är än så länge hänvisade till lösningar från andra aktörer. LTE kommer inte byggas in i själva Raspberry Pi-brädan inom den närmsta tiden.

”Av anledningar som rör kostnader och utformning finns det just nu ingen plan för att integrera en LTE-funktion i produktens kärna”, säger Eben Upton.