Mellan 10 000 och 30 000 kronor i månaden - så mycket drar den genomsnittlige cyberbrottslingen in i månaden. Men 20 procent av de kriminella kammar hem så mycket som 200 000 kronor eller mer.

Sifforna kommer från en undersökning utförd av det svenskgrundade säkerhetsföretaget Recorded Future, som bygger på enkätsvar från en stängd forumgrupp för cyberbrottslingar.

– Vi ser faktiskt kriminella som tjänar mer än så, 500 000 till 2 miljoner i månaden, säger Andrei Barysevich, chef för avancerad insamling på Recorded Future, till IDG News.

Men summorna är inte nödvändigtvis det som de kriminellas offer förlorar, utan svaren i enkäten bygger på hur mycket de kriminella har över efter att ha betalat sina "omkostnader".

Läs också: Så förvandlades ransomware till big business

– Det här är vad de kan spendera på lösa kvinnor, snabba bilar och fina kläder, säger Andrei Barysevich.

Enligt Barysevich är Recorded Future mycket glatt överraskade över att de kriminella ställde upp i undersökningen. Totalt ska det vara cirka hundra personer som svarat anonymt på enkäten.

Men resultatet var inget som förvånade, utan svaren ska snarare stödja tidigare forskning om den webbaserade kriminaliteten.

– Vårt jobb går ut på att interagera med cyberbrottslingar och vi pratar med dem hela tiden. De delar med sig av ganska intima detaljer som vilken stad de bor i, om de har ett vanligt jobb och familjer. Vi får se en hel del konstiga saker, säger Barysevich.

Läs också: Traditionella yrkeskriminella bakom ransomwarevåg – ”enklare än att råna en bank”

De flesta cyberbrottslingar har ett vanligt jobb vid sidan av sin kriminella verksamhet, och för vissa är brottsligheten en ”familjeaktivitet”.

– Vi har sett flera generationer inblandade i cyberbrottsliga aktiviteter. Vi har sett meddelanden mellan brottslingar där en kille klagar på att hans fru endast kunde köpa billig elektronik med stulna kontokort.

Enligt undersökningen är den största gruppen av it-brottslingar människor utan tidigare punkter i belastningsregistret, eller kopplingar till mer klassisk organiserad brottslighet.

Flera av dem ska snarare ha börjat med cyberkriminalitet under tiden som de studerade på universitet, något som dock inte betyder att de oseriösa brottslingar.

Läs också: Hackare gick tomhänta från attacken mot San Francisco

– De planerar sina operationer väldigt noggrant. De har hela lag med människor från olika grupper som de litar på. De har advokater och ex-poliser. De har även professionella förfalskare, ifall de skulle behöva starta ett skalföretag eller falska dokument. De har folk som sköter deras pengatvätt, säger Andrei Barysevich och tillägger:

– På många sätt är cyberbrottsorganisationer speglingar av den traditionella maffian.