Det moderna kontoret är flexibelt, kan mer eller mindre packas ner i väska och framför allt – all kommunikation går via samarbetsprogram. Som hajpade Slack. Skulle du av någon anledning sitta med en Commodore 64, ja då har det varit svårt att haka på trenden. Även om det går att argumentera för att den som arbetar på en C64 kanske inte är så trendkänslig. Hur som helst.

Nu är det problemet löst. Och det tack vare en Raspberry Pi – så klart! Och Jeff Harris, mjukvaruingenjör och hobbyutvecklare, som knåpat ihop det hela.

Läs också: Polsk bilmek sköter sin verksamhet på en 25 år gammal - och dammig - Commodore 64

På C64 finns en generell port som från början var tänkt för att ansluta olika tillbehör som modem och skrivare, kallad Userport. Dit kopplade Jeff Harris en Raspberry Pi via en hemmasnickrad kabel med usb-uttag i ena änden och userport-anslutning i andra.

Applikationen för C64:an skrev han i 6502 Assembly och den använder ROM-funktionen i det inbyggda operativsystemet Kernal för att läsa och skriva, samt uppdatera skärmen. På pajen skrevs koden i NodeJS, som funkar med api:et för realtidsmeddelanden i Slack. För den som i detalj vill se koden och hur han gick till väga går det att läsa på hans blogg. 

Att döma av det videoklipp med en demo som han lagt upp verkar både kanaler och privat meddelanden fungera. Så även funktionen för Slacks olika kortkommandon. Huruvida cheferna på Slack tycker att detta är en bra idé eller en fullständig katastrof vill Jeff Harris inte gå in på.

Läs också: Ministerns okända bakgrund som hacker – Ygeman: "Det var en annan tid"

Frågan man ställer sig nu är som mekanikerna på den polska bilverkstaden kommer satsa på Slack för sin gamla dammiga C64.