Det är The Register som skriver att ett globalt forskarlag har lyckats hacka sig in i 10 olika sorters medicinska implantat – däribland pacemakers.

Forskarna attackerade samtliga implantat utan att först ha studerat maskinerna, vilket betyder att det inte krävs någon form av specialkunskap om just pacemakers för att kunna bryta sig in i dem.

Läs också: NSA vill spionera på uppkopplade pacemakers 

De gjorde även samtliga attacker utan någon som helst form av fysisk kontakt med maskinen.

– Vi följde medvetet en svartalådan-strategi, där vi efterapade mindre kunniga motståndare som inte har någon tidigare kunskap om det specifika systemet, säger Dave Singelée, forskare vid belgiska KU Leuven University, som var med under experimentet.

Exakt hur de gick tillväga för att hacka har de försåtligt nog inte delat med sig av i sin rapport. Men väl ”inne” i pulsgeneratorn säger sig forskarna ha kunnat utdela dödliga elchocker och även stänga av dess livsuppehållande funktion, allt fem meter från sitt offer.

Som om kapaciteten att döda inte vore nog så kunde forskarna även komma över offrets hälsodata från maskinerna.

Liknande hack har gjorts tidigare, men att forskare ännu en gång lyckats ta sig in visar tydligt att säkerheten fortfarande måste prioriteras hos tillverkarna.

Läs också: Här är de tio mest extrema hacken

Men det finns hopp i forskarnas rapport. För tekniken som behövdes för hacket är fortfarande väldigt dyr och därför inte något som alla kan få tag i. Samtliga tillverkare har även informerats om säkerhetshålen och jobbar för fullt med att täppa igen dem.