Utveckling är något som, allt som oftast, per definition går framåt. Det gäller i synnerhet robotforskningen hos Boston Dynamics. Och alldeles särskilt deras mänskliga robot Atlas. Jag skriver mänsklig, men bortsett från att den har en kropp, två armar och två ben är det inte så värst mycket som är mänskligt med denna ansamling av metall och sladdar.

Vi har sett honom förut, när Atlas på stapplande ben tar sig an olika utmaningar. Nu ser det ut som roboten klarar av mer än platta underlag. I den senaste videon från det amerikanska robotikföretaget ser man hur Atlas försiktigt tar sig fram över ojämna byggblock. Trevande testar den underlaget, får fäste och tar klivet över till nästa block.

Läs också: Nederländsk robot snabbast både på att plocka och stoppa tillbaka

Bakom mjukvaran står ett institut för forskning kring människors och robotar kognition, baserat i Florida, skriver Techcrunch. De har tagit fram ett system där roboten ska ta sig fram mellan en rad olika underlag av varierad form och storlek. I videon är det då byggblock som de ställt med ena hörnsidan vänd uppåt. Inte nog med det. Atlas vet inte i förväg hur ytan ser ut. Utifrån programmet så testar roboten istället underlaget, steg för steg. Väger fram och tillbaka för att hitta balanspunkten och ta stöd på ena foten.

Projektet är bara ett av flera som testas för att lära Atlas att gå mer och mer likt en människa. Vilket är viktigt eftersom robotar av denna typ är tänkt att användas i områden dit människor av säkerhetsskäl inte kan gå. Och riktigt där är inte tekniken än.

Läs också: Video: Boston Dynamics nya robot kommer att ge dig mardrömmar

”Vårt projekt för humanoider är fokuserat på att göra det möjligt för tvåbenssrobotar att gå fram i tuff terräng utan behov av sensorer som tar fram en modell av terrängen. Vi fokuserar också på den ska kunna hantera robusta, yttre störningar. Vårt mål är att den ska kunna hantera allt svårare gångutmaningar”, säger forskarna från institutet.