I somras invigdes Teslas enorma fabrik för litiumjonbatterier, även kallad Gigafactory, i Nevada. En gigantisk investering som ska ha kostat biljätten fem miljarder dollar och som förväntas skapa 6 500 arbetstillfällen när den är klar 2020.

I USA var det flera delstater som kampanjade om att få husera projektet, och därför är det inte konstigt att flera Europeiska länder nu gör likadant efter Elon Musks löfte om en Gigafactory i Europa.

Läs också: Följ med på en drönartur över Teslas gigantiska batterifabrik

Spanien och Frankrike har redan erbjudit Tesla fabrikslokaler, och den Holländska finansministern Henk Kamp har sagt att landets regering försöker övertala Tesla om att välja just deras land.

Men vid sidan av de stora länderna har nu alltså även Finland, och specifikt den finska staden Vasa, gett sig in i racet.

"Vasas energikluster och Tesla har ett gemensamt mål; att få världen att snabbare övergå till hållbar energi. Vi har ypperliga möjligheter att vara Teslas partner och etableringsställe för Gigafactory i Europa", säger Tomas Häyry, stadsdirektör för Vasa, till Vasabladet.

Läs också: Så mäktig blir Teslas batterifabrik Gigafactory – här är allt vi vet

Med sina 67 000 invånare är Vasa ingen metropol, men staden hoppas att närheten till Kaustby, med Europas största förekomst av litium, ska tala för just dem.

Själva idéen att kampanja för en Gigafactory i Vasa kommer ursprungligen från privat håll, men planen har fått stöd från högre ort.

"Det här är en fin möjlighet för hela Finland, jag är mycket entusiastisk över projektet. Jag kommer för egen del att stöda projektet så mycket som möjligt", säger Mika Lintilä, blivande näringsminister och finsk riksdagsledamot, till Vasabladet.

Läs också: Tesla driver en hel ö med solenergi bara för att visa att det går

Vasa har bland annat startat en särskild hemsida för kampanjen, gigafactory.fi. Det återstår att se vilka svenska städer som ger sig in i kampen, eller om vi lämnar walk over till finnarna.