Drygt två år har gått sedan en allians av rättighetsinnehavare bestämde sig för att få internetleverantören Bredbandsbolaget att blockera trafiken till sajter som The Pirate Bay och numera nedlagda Swefilmer. Tingsrätten sa nej, men ärendet överklagades. Och i dag inleds förhandlingarna i patent- och marknadsöverdomstolen.
Frågan på bordet är, som den varit från dag ett, kan internetleverantörer tvingas blockera trafiken till sajter som begår brott mot upphovsrättslagen? Och är leverantörerna att se som medskyldiga till de brott som begås?
Läs också: Filmbolaget Warner Bros pekar ut sin egen hemsida som piratsajt
Sedan den första september har Sverige en ny domstol för den här typen av ärenden, patent- och marknadsdomstolen. Efter ett riksdagsbeslut inrättades den nya domstolen för att hädanefter handlägga alla rättsliga frågor inom immaterialrätt, marknadsföring och konkurrens. Den högre instansen, patent- och marknadsöverdomstolen hanterar således överklagan gällande blockeringen av piratsajter, som en del av Svea hovrätt.
Under hela processen har Bredbandsbolaget varit tydliga i sin linje. En internetleverantör kan inte ses som ansvarig för det innehåll som transporteras i deras nät. Deras uppdrag är att se till att kunderna har fri tillgång till internet och den information som finns där. Att tillhandahålla infrastrukturen kan, ur deras perspektiv, inte ses som medverkan till brott.
– Döms vi för medverkan till upphovsrättsbrott är det stor sannolikhet att vi kan komma att dömas för andra typer av brott. Till exempel förtal och ärekränkningar som sker dagligen i sociala medier. Därmed kan vi tvingas censurera eller blockera sociala medier där det här förekommer, sa Bredbandsbolagets Jonas Jegerborn, i en intervju med IDG.se inför förhandlingarna i tingsrätten.
Bakom den ursprungliga stämningsansökan står skivbolagen Universal music, Sony Music, Warner Music samt filmbolagen Nordisk film och Svensk filmindustri. Även tv-bolag har anslutit sig via Film- och tv-branschens samarbetskommitté där bland andra SVT, TV4-gruppen och MTG TV ingår.
Läs också: Ny rapport: Operatörerna tjänar storkovan på piratkopieringen
En av dem som kommer att följa utvecklingen på nära håll är Per Strömbäck, från Film- och tv-branschens samarbetskommitté. Han säger till IDG.se att leverantörerna har både kännedom om brottslig verksamhet och att de kan agera, men väljer att inte göra det.
– Vi vill komma dit att en domstol kan förelägga en internetoperatör att spärra en olaglig sajts tillgång till abonnenterna, telekombolagen ska inte själva göra den bedömningen säger han.
Våra grannländer Danmark, Norge och Island har redan blockerat Pirate Bay och en rad andra fildelningssajter. Frågan många ställer sig är dock vad nyttan med blockering egentligen är, och om det inte mer handlar om en principsak. För studier visar nämligen att de blockeringsdomar som hittills vunnit laga kraft haft mycket begränsad inverkan på piratkopiering och fildelning. Särskilt också när det med enkla metoder går att komma runt blockeringar med billiga vpn-tjänster. Pirate Bays medgrundare säger att blockeringen i Danmark tvärt om gav en skjuts åt trafiken.
I centrum för förhandlingarna står paragraf 53 i upphovsrättslagen och hur den ska tolkas. Där står att någon som ”vidtar eller medverkar” till upphovsrättsbrott kan tvingas sluta med det, eller riskera böter. Något som Bredbandsbolaget säger kan få förödande konsekvenser och censur av internet. Något som avfärdas av Per Strömbäck i en tidigare intervju.
– Det är ett skräckscenario som man kan måla upp för att skrämmas, men det är inte ett realistiskt scenario utifrån vad som skett i andra länder.
Förhandlingarna inleds i dag vid Patent- och marknadsöverdomstolen vid Svea Hovrätt och beräknas pågå tills på torsdag.