Facebook, Twitter, Microsoft och Googles Youtube kommer att gå samman och skapa en databas över terrorstämplat material som de hittar på sina plattformar.

Läs också: Facebook och Google agerar mot falska nyheter – siktar på plånboken

Det betyder att företagen nu inte enbart kommer att ta bort allt som kan kopplas till terroristverksamhet, utan även kommer att dela med sig av sina fynd sinsemellan så att de enklare kan upptäcka materialet.

Det delade innehållet kommer dock inte att föras vidare till andra parter, vilket betyder att myndigheter fortfarande kommer att behöva gå den juridiska vägen för att få ta del av eventuella användaruppgifter.

”Det finns ingen plats för innehåll som uppmuntrar till terrorism på våra kommersiella tjänster. När vi blir uppmärksammade kommer vi att agera snabbt mot sådant innehåll”, skriver it-företagen i ett uttalande.

Läs också: It-jättarna säger ja till EU:s kod mot näthat – men upplägget får skarp kritik

Beslutet om samarbetet kom kort efter att Europaparlamentet på måndagen röstade för att ställa tuffare krav på it-jättarna. Detta då man ansåg att företagen inte levde upp till den uppförandekod som stiftades i somras. En praxis som säger att it-jättarna ska agera mot rasistiska kommentarer eller hot om våld inom 24 timmar.