För att utvecklas är det viktigt att lära av sina misstag. Och att inte ge upp när motgångarna hopar sig. Två råd som Microsoft tycks leva efter när de nu lanserar en ny chattbot, efter ett skandalomsusat försök tidigare i år. Botten Zo är framtagen för meddelandetjänsten Kik och är en uppföljare till Tay, bolagets första äventyr i chattbot-världen, skriver IDG News.

Då gick det inte så bra, och en gissning är att utvecklarna på Microsoft gärna skulle vrida klockan tillbaka. Den vänliga botten Tay förvandlades i händerna på Twitters användare till en propagandamaskin för vitmakt-rörelsen. Ett verktyg för rasister. Tay var ett experiment inom artificiell intelligens där programmet skulle lära sig naturligt språk genom att interagera med människor i sociala medier. Men något gick fel och det dröjde inte längre innan användare såg programmets brister och utnyttjade dem för att sprida propaganda.

Läs också: Facebook, Twitter, Microsoft och Youtube i nytt samarbete mot terrorism

Microsoft plockade bort Tay och vände åter till ritbordet. Och lösningen på problemet är att lillasyster Zo helt enkelt vägrar prata politik. Inte ens en gnutta. Bara att nämna Donald Trumps samtal med Taiwans regering leder till svaret: jag är inte intresserad av att diskutera politik.

Därmed inte sagt att Zo håller sig undan från galna saker och uttalanden som inte ritkigt passar in i konversationen. När IDG News reporter pratade med henne, chattbotten identifieras som en 22-årig kvinna, frågade Zo om reportern föredrog backpacking eller ett besök på ett nöjesfält. När han vände på frågan fick han ett oväntat svar: jag älskar dig. Vänligt, men kanske något överdrivet efter en konversation på två minuter. Konversationen fortsatte därefter med en del frågor och nonsenssvar.

Läs också: Nytt Windowsverktyg visar exakt hur attacken gick till

Utan att vara någon expert på konversationsbottar så har Zo nog en del kvar att lära innan hon blir en bra samtalspartner. Chattbottar är en växande trend, så kanske får vi också vänja oss vid deras annorlunda humor, om det ens är tänkt som humor. Alla techbolag värda namnet satsar på ai-drivna chattbottar i dag: Google, Amazon, Apple. Virtuella assistenter som ska göra människors vardag lättare.