Telias erbjudanden Fri surf sociala medier och Fri surf musik har varit omdebatterade och fått kritik för att bryta mot nätneutraliteten. Detta eftersom att Telia låter kunden fortsätta surfa obehindrat på utvalda sajter och tjänster även när kundens datavolym är förbrukad.

Läs också: Telias fria surf väcker kritik – PTS inleder utredning

Nu har PTS granskat saken och myndigheten bedömer att Telia bryter mot den EU-förordning som säger att leverantörer av internetanslutningstjänster ska behandla all trafik likvärdigt på internet.

– Det vi säger är att trafikhanteringen inte är förenlig med EU-förordningen, när det generella datataket är uppnått. Telia får nu antingen anpassa tjänsterna utifrån vad vi har sagt eller upphöra med dem, säger Emma Närvä, chef på enheten för elektroniska kommunikationstjänster på PTS.

Det formella beslutet är inte fattat, men PTS kommer att gripa in genom att ge Telia ett så kallad föreläggande om att börja hantera all trafik likvärdigt, även när datataket är nått.

Telia kan visserligen även fortsättningsvis behålla nollpriset på surf i sociala medier och musiktjänster. Men när datatrafiken tagit slut, för att kunden använt andra tjänster som inte ingår, måste all datatrafik stängas av, säger Emma Närvä. Är surfpotten slut, så gäller det alla tjänster.

Läs också: Telia inför fri surf på sociala medier – "vi lever upp till nätneutraliteten"

PTS har även granskat ett liknande ebjudande hos operatören Tre, men där har Tre sagt till myndigheten att operatören kommer att förändra erbjudandet så att det inte bryter mot reglerna.

Telia har nu fram till 4 januari på sig att komma med ett svar på myndighetens föreläggande. Fram tills dess får telekombolaget fortsätta med erbjudandena.