Den som trodde att IBM:s lovord om Watsons kapacitet enbart var snack kanske får tänka om, för nu säger it-jätten att datorn faktiskt hjälpt en kvinna bli frisk från cancer. Det skriver sajten Business Insider.

”Hon hade blivit diagnosticerad med leukemi för sex år sedan. Hon levde, men var inte frisk. Så University of Tokyo körde hennes gensekvens genom Watson som kunde visa dem att de missat en grej”, sa David Kenny, chef för IBM:s Watsonprojekt, under Business Insiders Ignition Conference förra veckan.

Läs också: Så har IBM tagit Watson från Jeopardy till big business

Det som Watson föreslog för läkarna var att kvinnan faktiskt hade två olika former av leukemi – en upptäckt som gjorde att kvinnan kunde behandlas av läkare och bli frisk från cancern.

Watson, som fått sitt namn efter IBM:s första vd Thomas Watson, är inte en renodlad artificiell intelligens men kan lära sig själv genom att studera stora mängder information. Något datorn kan göra genom att läsa 800 sidor information i sekunden.

Enligt David Kenny har dock inte allt plugg gjort att Watson kan bota cancer – i stället tycker han att man ska se datorn som en rådgivare, som kan peka läkare i rätt riktning när de vet om att de gått bet.

Läs också: "IBM är på väg att missa chansen med Watson – strategin är för omodern"

”I en tredjedel av fallen föreslår Watson en ytterligare diagnos”, säger David Kenny.